Educació
Societat10/02/2021

Protesta a Perpinyà per reclamar al govern francès que garanteixi l'escola en català

Quatre sindicats i la federació de pares demanen que es pugui estudiar en aquesta llengua de primària a batxillerat

ARA

GironaConcentració aquest migdia a Perpinyà a favor de l’escola en català. Quatre sindicats (Sud Éducation, SNES-FSU, CGT i FO), amb el suport de la FCPE (Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes), han convocat una protesta per reclamar que, des de la llar d'infants i fins a batxillerat es pugui estudiar en català a la Catalunya Nord. Un dels membres del sindicat Sud Éducation, Pablo Bonat, ha destacat que una circular de la normativa francesa estableix que s’ha de garantir que es pugui aprendre i estudiar les llengües i cultures regionals durant tot l'itinerari escolar. “En definitiva, estem demanat que es compleixi la llei”, ha recalcat.

Bonat exposa que, a la primària –l'elemental francès–, hi ha força oferta a les escoles públiques per poder estudiar en català. Però a partir de la secundària –col·legi–, es redueixen les opcions. “Hi ha 12.000 alumnes de primària que estudien en català, a secundària són 2.000 i a batxillerat –liceu francès– són 400. És una piràmide que demostra que no es pot fer tot l’itinerari formatiu en català”, ha subratllat. 

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el membre del sindicat també ha comparat la situació de la Catalunya Nord amb la de la Bretanya, on “sí que es compleixen les hores reglamentàries d'ensenyament en bretó”. “¿Som en una educació realment nacional o en un sistema voluntàriament desigual?”, es pregunten els sindicats als comunicats i afegeixen que, massa vegades, depèn del director de cada centre que s'acabin oferint les hores lectives en les altres llengües que marca el reglament.

Precisament, fa poc el Liceu Charles Renouvier de Prada va anunciar que tancaria la secció bilingüe, però la pressió social –segons Bonat– els va fer tirar enrere. Actualment, al departament, només el liceu Maillol de Perpinyà i el liceu Déodat de Séverac de Ceret –que ofereixen estudis equivalents al batxillerat– proposen l’especialitat de català. 

Cargando
No hay anuncios

“L’estat ha de sortir de la seva lògica centralitzadora i acceptar la riquesa de les llengües regionals”, critiquen els quatre sindicats en un escrit en què resumeixen les seves reclamacions: que es normalitzi l’ensenyament del català i es compleixi la normativa, que es doti els centres dels mitjans necessaris i que s’assignin hores en català per assegurar l’ensenyament de la llengua en les disciplines no lingüístiques. Tot un conjunt de demandes que aquest dimecres han fet arribar al govern francès després d'una concentració que ha reunit una vuitantena de persones.