Congrés dels Diputats
Societat 06/02/2022

El PSOE demanarà que sigui el Defensor del Poble qui investigui els abusos de l'Església a menors

Els socialistes presentaran aquesta setmana una iniciativa al Congrés

3 min
Pedro Sánchez en una imatge al Congrés.

MADRIDEls socialistes ja tenen a punt una iniciativa perquè sigui el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, qui lideri una investigació independent sobre els abusos de l'Església a menors. La intenció del PSOE és presentar una proposició no de llei aquesta setmana al Congrés de Diputats, segons ha avançat El País i han confirmat fonts parlamentàries de l'ala socialista a l'ARA, que afegeixen que aquest dilluns el partit en donarà tots els detalls.

En concret, el PSOE vol que Gabilondo sigui l'encarregat de dirigir els treballs que dugui a terme una comissió d'experts independents on també hi hagi representants de l'Església i associacions de víctimes. De fet, a diferència d'altres països com França, a Espanya les institucions eclesiàstiques s'ha mantingut, per ara, al marge de liderar cap investigació sobre els abusos comesos durant anys. El moviment del PSOE arriba després que l'escriptor Alejandro Palomas declarés que va patir abusos de petit al col·legi La Salle de Premià, un testimoni que s'afegeix als fets públics pel diari El País, que durant anys ha recollit el testimoni de 1.237 víctimes –però podrien ser-ne milers– i va lliurar un informe al Papa perquè ho investigui. "L'eco de moltes veus petites és, sumant-les totes, un terratrèmol. No ho oblidem", ha piulat Palomas a Twitter aquest diumenge, després de conèixer la decisió del PSOE.

Fins ara la pilota era a la teulada dels socialistes. Qui ja havia fet un pas endavant perquè aquests casos s'investiguessin, entre altres llocs, al Congrés de Diputats, van ser Unides Podem, ERC i EH Bildu, així com el PNB en paral·lel. En el primer cas, el partit minoritari al govern espanyol, de bracet dels republicans i els abertzale, va presentar una iniciativa per obrir una comissió d'investigació a la cambra baixa espanyola. Aquest dimarts la mesa del Congrés la va tramitar, amb els vots en contra del PP i Vox, però la iniciativa encara ha de passar a la junta de portaveus i després ha de ser debatuda a l'hemicicle.

Per la seva banda, el PNB va presentar una iniciativa pròpia en la qual defensa que la millor manera d'investigar és que el govern espanyol creï una comissió d'experts independents per així evitar la disputa política que s'acostuma a viure a les comissions parlamentàries, sostenien des del partit. Malgrat que la proposta del PSOE és similar a la del PNB, els socialistes encara no han manifestat la seva posició sobre la iniciativa dels bascos, ni tampoc sobre la proposta presentada per Unides Podem, EH Bildu i ERC. Amb l'anunci d'aquest diumenge però tot indica que hi votaran en contra.

A més a més, la Fiscalia General de l'Estat va dictar un ofici dilluns passat al vespre dirigit a les fiscalies superiors en què sol·licitava que, en deu dies, remetessin totes les dades sobre els procediments penals que es puguin obrir o hi hagi oberts. L'objectiu no és centralitzar-los, sinó només tenir la informació per conèixer quants casos hi pot haver arreu de l'Estat. Fonts de la Fiscalia explicaven a l'ARA que la finalitat és tenir una "visió global" i un "diagnòstic" de la situació, indiquen les mateixes fonts, que insisteixen que els procediments en curs han de continuar als tribunals i fiscalies competents. 

Després de conèixer el moviment del ministeri fiscal, la Moncloa reiterava que això no esgotava "les mesures que el govern està estudiant per aclarir els fets i impedir que tornin a repetir-se", i insistia que podien cabre mesures parlamentàries. Amb els dies sembla que estan més a tocar.

stats