INTERIOR
Societat 01/03/2011

Felip Puig elimina la secretaria de Seguretat Pública i crea una direcció general

Després de la renúncia de Crespo, el conseller d'interior reorganitza el departament. El nou director general d'Administració de Seguretat és Andreu Joan Martínez, un home que ha passat per Trànsit. Delort cessarà com a secretari de Seguretat però continuarà a la conselleria, on té una plaça d'alt funcionari

Marta Català / Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaCanvis al departament d'Interior. Feia setmanes i setmanes que s'esperava l'arribada del nou secretari de Seguretat, Xavier Crespo, i finalment la passada setmana va presentar la seva renúncia. Felip Puig el volia en el càrrec, però Crespo va disculpar la seva tardança per la càrrega de feina que assegurava tenir a l'alcaldia de Lloret de Mar. Fonts properes asseguraven que Crespo no era plat de bon gust pel president de la Generalitat qui hauria frenat el seu nomenament.

Després del fitxatge frustrat, hi ha novetats. El conseller ha decidit eliminar la secretaria de Seguretat Pública que fins ara havia estat ocupada per Joan Delort, que serà cessat i es reincorporarà a la seva plaça d'alt funcionari al mateix departament d'Interior.

Felip Puig ha creat una nova direcció general d'Administració de Seguretat que estarà comandada per Andreu Joan Martínez. Martínez és des de l'any 2002 el cap del Servei de Gestió Administrativa de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya del Departament d’Interior. També ha passat per les àrees de Trànsit i gestió de carreteres.

Amb l'arribada de Martínez, la Direcció General de Seguretat acollirà les següents subdireccions: Subdirecció General de Seguretat Interior, subdirecció General de Coordinació de la Policia de Catalunya, subdirecció General d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives, gabinet de Seguretat.

I el departament es dividirà finalment en les següents direccions generals: Secretaria General, Direcció General de la Policia, Direcció General de Protecció Civil, Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Direcció General d’Administració de Seguretat.

En aquest organigrama, tenen un paper rellevant dos noms que no hi són: el de Xavier Crespo, que no serà secretari de Seguretat després que la setmana passada anunciés que hi renunciava per "motius personals" -explicació oficial–, i Joan Delort, que ocupa càrrecs de confiança destacats a la conselleria des del desembre de l'any 2000.

Delort, d'Interior a Interior

Delort, policia de carrera, té una plaça d'alt funcionari al departament d'Interior i la va ocupar, com a subdirector de Coordinació de Policies Locals, fins que l'últim govern de Jordi Pujol el va nomenar director del Servei Català de Trànsit, el 27 de desembre de 2000. Amb el primer tripartit, Montserrat Tura el va ascendir a secretari de Seguretat Pública. Joan Saura el va mantenir en el càrrec durant el segon tripartit, en un mandat molt agitat per la mala relació de Delort amb el secretari general del departament, Joan Boada.

Ara Delort tanca aquesta etapa, però no es mourà de la conselleria. Quan el DOGC publiqui el seu cessament, demanarà el reingrés a la seva plaça. No la podrà ocupar com a subdirector de Coordinació de Policies Locals perquè actualment hi ha Carles Sánchez, també com a funcionari. Les tasques del fins ara secretari, per tant, seran d'assessorament en afers policials, la seva especialitat. A falta de més concreció, això podria significar certa continuïtat en el disseny de les grans línies d'actuació de la policia catalana, com a tècnic i des d'una posició menys visible.

stats