Societat 19/04/2012

Puig celebra que l'Estat hagi decidit suspendre l'aplicació de l'espai Schengen per la cimera del BCE de Barcelona

El conseller d'Interior no descarta més detencions relacionades amb els fets del 29-M, després de les sis efectuades avui

Acn
3 min
El conseller d'Interior ha presidit a la Seu Vella de Lleida el Dia de les Esquadres de la Regió Policial de Ponent.

LleidaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha celebrat aquest dijous que el ministeri de l'Interior hagi acceptat suspendre l'aplicació de l'espai Schengen i recuperar de forma "preventiva" els controls fronterers a les zones d'accés al país coincidint amb la cimera del BCE que es farà a Barcelona. Puig també ha dit que no descarta que en els pròxims dies, a partir de la tasca d'investigació, els mossos puguin fer noves detencions relacionades amb els aldarulls que van tenir lloc el 29-M. "Hem d'intentar que totes aquestes actuacions serveixin per posar a disposició de la justícia els responsables d'aldarulls i d'accions criminals, però perquè també tinguin un efecte dissuasiu, ha dit.

El conseller d'Interior ha celebrat que l'Estat hagi decidit suspendre l'aplicació de tractat de Schengen i recuperar els controls fronteres, a totes les entrades al país, durant la celebració i els dies previs a la cimera del BCE que es farà a Barcelona el 3 de maig, una petició que havia fet arribar per carta la setmana passada el mateix Puig al ministeri. El responsable d'Interior ha afirmat que es pot aplicar aquesta mesura de forma "excepcional i preventiva per motius de seguretat" a partir d'una valoració del risc i d'informes policials, ja que parlen d'una la possible participació de persones vingudes de fora de Catalunya i de l'Estat amb intenció de participar en aldarulls violents, segons Puig.

No descarta noves detencions pels fets del 29-M

Puig ha recordat que l'endemà de la jornada de mobilitzacions del 29-M ja va afirmar que l'actuació policial no havia acabat i que continuaven les investigacions, les quals han permès la identificació i detenció de sis persones més, quatre a Barcelona i dues a Tarragona aquest dijous, per presumpta relació amb disturbis. Tot i això, Puig no ha descartat que a partir d'ara segueixin les investigacions per part del cos i "que la feina d'investigació i d'identificació pugui tenir resultats les pròximes setmanes".

Puig ha remarcat que a Catalunya es defensen "fins a les últimes conseqüències" els drets de reunió, de manifestació i de vaga, tot i que tenen uns límits: la seguretat ciutadana, l'ordre públic i la violència urbana, "que ha de tenir resposta" i, per això, les detencions "són una de les respostes que seguiran tenint en els propers dies i setmanes", ha remarcat Puig.

El màxim responsable d'Interior també ha explicat que la setmana vinent està prevista la posada en marxa d'una web perquè les persones reconegudes puguin ser identificades a partir de la col·laboració ciutadana.

Patrulles de vigilància rural

Puig també s'ha referit a les patrulles de vigilància rural que estan duent a terme pagesos en diverses poblacions per evitar robatoris, i ha volgut deixar clar que "en cap cas a Catalunya s'han recuperat els sometents ni hi ha patrulles armades als camins de casa nostra: el que hi ha és una col·laboració ciutadana", en aquest cas, pagesos, però ha recordat que aquesta participació també es dóna en polígons industrials, amb associacions de veïns o de voluntaris.

Crida a la prudència a la carretera

Puig també ha volgut llançar una crida a la "prudència i al compromís" al volant després de l'accident mortal que aquest dijous ha causat tres víctimes mortals a Juneda. Així, ha dit que des d'Interior se seguiran "donant missatges, amb campanyes específiques i analitzant les causes" dels accidents que hi ha hagut des de principis d'any i que han suposat "una sinistralitat més elevada" que en anys anteriors.

En la majoria dels casos les causes cal buscar-les en "actituds irresponsables o de distracció a l'hora de conduir i sobretot en carreteres que no estan desdoblades i que no hi ha separació entre els dos sentits de circulació", segons Puig.

Felip Puig ha fet aquestes declaracions en el marc de la celebració del Dia de les Esquadres de la Regió Policial Ponent que s'ha fet aquest dijous a la tarda la Seu Vella de Lleida. Durant l'acte, s'han felicitat cinquanta-quatre agents dels Mossos d'Esquadra d'aquesta regió. També s'ha reconegut la tasca de diverses persones i entitats de la societat civil per la seva tasca en favor dels mossos. Una desena de representants sindicals dels mossos ha aprofitat la visita del conseller d'Interior a Lleida i del director general de la Policia, Manel Prat, per protestar amb crits i xiulets contra les retallades al departament.

stats