Societat 20/07/2014

Quarta nit de controls a l'estació de Blanes per buscar drogues i armes entre els joves que van de festa

Des del mes de maig s'han realitzat uns 600 escorcolls que s'han traduït en una vuitantena de denúncies

Acn
2 min
Imatge d'un dels joves escorcollats aquest dissabte / ACN

BlanesNova nit de controls a l'estació de Blanes (Selva) emmarcada en el dispositiu 'Via'. Per quarta vegada en els últims tres mesos, els Mossos d'Esquadra han controlat que els joves procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona que arriben a la població en tren per sortir de festa ho facin "de la forma més neta possible" per evitar aldarulls a les zones d'oci. Segons Josep Marco, sotscap de la comissaria de la Selva Litoral, tot i que la zona de Blanes "no és especialment conflictiva", sí que s'ha registrat "un petit repunt" dels delictes en els darrers temps que es vol aturar. En total, ja s'han fet uns 600 escorcolls i s'han interposat una vuitantena de denúncies per tinença de drogues i armes.

Concretament, segons han informat els Mossos d'Esquadra, el balanç és de 82 denúncies, 66 per drogues (especialment cocaïna i marihuana) i 16 per tinença d'armes (navalles, principalment). En aquest darrer control s'han escorcollat fins a 150 joves amb el resultat d'11 denúncies administratives (10 per tinença de substàncies estupefaents i 1 per arma blanca).

Escorcoll individualitzat

El dispositiu 'Via', anomenat així per la seva relació amb els trens, té per objectiu garantir la seguretat a la zona d'oci dels Pins de Blanes. En aquest cas, però, a més de patrullar a peu de carrer, els mossos i la Policia Local van a buscar els joves tan bon punt arriben en tren al municipi. Aquest dissabte els controls s'han fet en els darrers quatre trens que han arribat a la població provinents de Barcelona, el primer d'ells a les 22:40 i el darrer quan passaven tres minuts de la mitjanit.

Com en les tres vegades anteriors, els mossos, després de segellar una de les dues sortides de l'estació, han obligat nois i noies a passar per separat pels torns de sortida. Allà, un agent els feia esperar i decidia quins d'ells passaven per una carpa lateral habilitada per fer els escorcolls on els agents s'asseguraven que no duien drogues o armes.

Tot i centrar el focus a l'estació de Blanes, el dispositiu 'Via' també té una segona fase. Aquesta comença en el moment en què tanquen les discoteques. Aleshores, els agents vigilen que els joves que tornen caminant fins a l'estació des de la zona dels Pins ho facin sense provocar cap problema d'ordre públic. Durant els caps de setmana d'estiu, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Blanes continuaran fent més controls en el marc d'aquest dispositiu específic.

Sorpresa entre els joves

Els joves, la majoria d'ells menors d'edat, s'han mostrat més sorpresos per la presència de mitjans de comunicació a l'estació que no pas pel control policial. Això sí, molts s'han queixat de la "inutilitat" d'uns controls, han dit, que seria més efectiu fer-los a Barcelona que és "on més droga es mou". De fet, l'Àlex i el Mateo, asseguren que una de les raons per les que es desplacen a Blanes per sortir de festa és "perquè la nit és més tranquil·la que a Barcelona". Un cop superats els controls, la majoria de joves han anat a peu al centre de Blanes per començar la nit, mentre que altres han pujat als autocars que esperaven a la porta amb destinació Lloret de Mar.

stats