Societat 06/07/2012

A quina categoria de treballador pertanys?

Un estudi de l'Associació de Ciència Psicològica dels Estats Units conclou que és important saber quin perfil de feina és el més adient, però puntualitza que ara es busquen persones polivalents

Ara
2 min
Un mecànic, que pertany a la categoria dels treballadors realistes / THINKSTOCK

BarcelonaTothom ha tingut alguna feina que no l'interessava. Sempre s'ha cregut que ocupar un lloc de treball amb resignació afecta negativament l'empleat, però un estudi recent demostra que també és dolent per al negoci. Aquest estudi, elaborat per l'Associació de Ciència Psicològica d'Estats Units (Association for Psychological Science, APS), assegura que els empleats interessats en els seus llocs de treball són més propensos a ajudar els companys, tenen un millor comportament a la feina i no l'abandonen.

Sovint es pensa que qui demana un lloc de treball hi està interessat, però en realitat no és així. Per això, una de les recomanacions de l'APS és no basar-se en les primeres impressions i intentar conèixer a fons la persona que es vol contractar.

Els psicòlegs creuen que cada treballador té trets de personalitat que fan que destaqui en algunes ocupacions. Tot i que hi ha diversos mètodes per mesurar els interessos dels aspirants al lloc de treball, un dels més coneguts és el sistema Holland Codes, que porta el nom del psicòleg que va estudiar les vocacions professionals i va determinar que hi ha sis tipus de treballadors:

1. Els realistes: Ocupen llocs de treball que són físics o mecànics, com els cuiners, els policies o els preparadors físics.

2. Els investigadors o pensadors: Destaquen en àrees acadèmiques o científiques, com els metges, els advocats o els professors.

3. Els artístics o creadors: Els agrada treballar amb idees, abstraccions i conceptes amplis. Són els músics, els especialistes en relacions públiques i els editors.

4. Els socials: Ocupen llocs que impliquen el treball en equip i la millora de la societat. S'hi inclouen els infermers, els treballadors socials i els auxiliars de vol.

5. Els emprenedors o persuasius: Són líders naturals i bons oradors, com els empresaris, els polítics o els detectius.

6. Els convencionals o organitzadors:

Una de les conclusions de l'estudi recentment presentat és la idea que ningú pertany només a una categoria: no s'és només un treballador realista, investigador o artista, sinó que aquestes tres tipologies –que són les més freqüents– formen un determinat "perfil d'interès". És per això que ara es tendeix a buscar persones polivalents i amb capacitat d'adaptar-se a diferents funcions i situacions.

Per aconseguir-ho, saber a quina categoria pertany el treballador és important per fer un procés de selecció més objectiu. Malgrat això, els directors de l'estudi rebutgen la idea que, en un futur, les persones que busquin feina siguin contractades exclusivament pel seu perfil d'interès. Un dels responsables de l'estudi, Chris Nye, afirma que, al final, el més important és que "el perfil personal s'adapti al perfil del lloc de treball".

stats