COL·LEGIS PROFESSIONALS
Societat 10/09/2015

Reclamen eines per finançar la sanitat catalana

L.b.
2 min

Barcelona“Catalunya ha de poder disposar plenament de les estructures i els recursos necessaris per dissenyar i finançar de manera justa i adequada la seva sanitat”. Així ho reclamen els col·legis professionals sanitaris en un manifest amb motiu del 27-S que ahir van fer públic. En el document, que signen vuit col·legis professionals -el de Metges, d’Infermeres i Infermers, de Farmacèutics, de Veterinaris, d’Odontòlegs, de Psicologia, de Fisioterapeutes i Podòlegs-, es destaca que la falta d’eines fiscals “suficients i adequades” ha fet “aguditzar” la insuficiència de recursos econòmics i de tresoreria que pateix la sanitat des de fa anys.

Les retallades han afectat, sobretot, les inversions i les retribucions dels professionals, i els col·legis professionals alerten que la “disminució de recursos no es pot mantenir sense malmetre el sistema sanitari i la qualitat assistencial”. Recorden que Catalunya és un dels països que registra més bons resultats en sanitat i aquest “èxit”, diuen, rau “en els seus professionals i en un model sanitari propi” que es caracteritza per un finançament públic i per una provisió diversa de serveis. Un model que asseguren que l’ha fet “més flexible” davant dels efectes de la crisi i que s’ha de mantenir aliè a les disputes polítiques. Apel·len al màxim “consens polític” per adaptar-lo a les necessitats així com evitar “que s’utilitzi la sanitat com a eina de confrontació partidista”, cosa que afecta la “confiança dels ciutadans” i genera “incertesa”.

Escenari de futur

Els professionals sanitaris asseguren que la sanitat catalana està “preparada com cap altra” per assumir els reptes que planteja el nou espai polític dins del marc europeu. “En aquest nou escenari de futur, els professionals sanitaris hi col·laborarem de manera il·lusionada, compromesa i decidida”.

stats