LLENGUA
Societat 05/02/2014

Reconeixement als mestres balears

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears guanya la primera edició del premi Martí Gasull

Thaïs Gutiérrez
3 min
EN DEFENSA DE LA LLENGUA  Margalida Caldentey, en representació de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, va recollir el primer premi  Martí Gasull de mans del president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder. Els altres dos finalistes van ser la Viquipèdia en català i l'activista Joan-Carles Martí.

Barcelona.La lluita dels docents balears en defensa de l'escola pública en català va rebre ahir a la nit un important reconeixement. La primera edició del premi Martí Gasull va ser per a l'Assemblea de Docents de les Illes Balears per l'exemplaritat en la defensa del català que han dut a terme des de principis del 2013, quan es va fundar aquesta entitat, que ha lluitat contra les mesures lingüístiques imposades pel govern popular que dirigeix José Ramon Bauzá. Aquesta plataforma ha sabut capitalitzar de manera democràtica i pacífica el descontentament de la societat balear i ha mobilitzat milers de persones a favor de l'educació en català. Margalida Caldentey, en representació de l'Assemblea, va rebre el guardó de mans d'Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, en un acte celebrat al Born Centre Cultural.

Caldentey va agrair el premi -"És dels alumnes i dels pares", va dir- subratllant que suposa un reconeixement a la defensa del català. "Per molt que s'entestin a dir que no parlem català, volem expressar el nostre compromís defensant la nostra llengua, perquè es la nostra", va argumentar. El premi suposa una retribució en metàl·lic de 3.000 euros i un guardó creat per l'orfebre Joaquim Capdevila.

Una llengua amenaçada

Òscar Escuder va destacar en el seu discurs que el premi no és només per homenatjar Martí Gasull sinó per "continuar posant el nostre gra de sorra en defensa de la llengua catalana que, malgrat ser al segle XXI, segueix rebent amenaces i atacs". Per això, va dir Escuder, s'ha premiat una entitat "que ha destacat per la defensa de la llengua catalana". Escuder va finalitzar el discurs dient que "no es pot derrotar una societat que té consciència i que vol continuar existint amb les seves característiques pròpies". També va destacar: "Catalunya està demostrant que si la societat civil i les institucions treballen plegades en el mateix sentit no només no ens podran derrotar i fer desaparèixer com a nació, sinó que serem capaços de marcar i seguir el camí que ens fixem".

Els altres dos finalistes al premi Martí Gasull van ser la Viquipèdia en català, que és l'edició en llengua catalana de la principal enciclopèdia online, i l'activista d'Elx Joan-Carles Martí. La Viquipèdia en català va néixer el 16 de març del 2001, tot just després de la versió anglesa i de l'alemanya. Actualment, comprèn més de 400.000 articles, un fet que la situa com la quinzena del món en nombre d'entrades. El juny del 2013 va ser reconeguda oficialment per l'Amical Wikimedia, una organització que té per objectiu que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible en català i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible en qualsevol idioma. Pel que fa a Joan-Carles Martí i Casanova, és un activista de la llengua catalana de les comarques de l'extrem sud del País Valencià, on des dels quinze anys du a terme una activitat intensa de defensa del català en un dels indrets on la presència de la llengua està més amenaçada.

El premi es va crear en honor a la figura de Martí Gasull, un dels fundadors i ànima de Plataforma per la Llengua. Gasull va morir el setembre del 2012 al mont Manaslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure a sobre del seu campament. Va rebre la Creu de Sant Jordi, a títol pòstum, atorgada per la Generalitat, i la Medalla d'Or al mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona. El premi ha tingut un caràcter molt popular. El jurat, format per set persones reconegudes en àmbits molt diversos (Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre), va escollir els tres finalistes entre 96 candidatures diferents que havien presentat prop de 300 persones. El guanyador s'ha elegit per votació popular.

stats