Societat 18/04/2016

Rull, sobre el corredor mediterrani: "Valencians i catalans som víctimes del model centralista de l'Estat"

El conseller de Territori i Sostenibilitat anuncia a València la constitució el pròxim 25 de maig de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani

Salva Almenar
2 min
El conseller Josep Rull s'ha reunit a València amb la seva homòloga María José Salvador per traçar aliances sobre el corredor mediterrani.

ValènciaEl corredor mediterrani ha propiciat una imatge que les diferències polítiques havien impedit els darrers anys. Avui, però, s'ha posat fi a la fins ara nul·la relació que mantenien la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana amb una reunió que han mantingut el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, amb la seva homòloga valenciana, María José Salvador, per parlar d'aquesta infraestructura estratègica per a ambdós territoris i establir aliances per exigir la seva execució.

Rull i Salvador, acompanyats dels seus equips de treball, s'han reunit a València i després han visitat les obres del corredor mediterrani al seu pas per la localitat castellonenca d'Almenara. Durant la seva compareixença, tots dos consellers han destacat la importància d'un traçat ferroviari que no només es tracta d'una infraestructura sinó que també és un element generador de "riquesa i ocupació", en paraules de Rull, fonamental per a la "competitivitat" de territoris com el País Valencià i Catalunya, però també d'altres com Múrcia i Andalusia, ha afegit Salvador.

En aquest sentit, les conselleries de Territori d'ambdós governs han acordat fer una aliança per reclamar al govern espanyol l'execució immediata d'unes obres que acumulen anys de retards. A més, durant la reunió s'ha pactat tractar d'establir una estratègia multilateral amb Múrcia, Aragó i Andalusia, treballar de manera conjunta davant la Unió Europea, i compartir experiències i el treball en qüestions tècniques que afectin al corredor mediterrani.

A més, el conseller Josep Rull ha anunciat la creació de la Taula Estratègica del corredor mediterrani, un ens que es constituirà el pròxim 25 de maig en una reunió que estarà presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Aquest organisme, ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, reunirà en la mateixa taula les cambres de comerç catalanes, sindicats, la patronal, les universitats, representants del món local i de tots els sectors que es desenvolupen al voltant d'aquesta infraestructura.

Víctimes del model centralista

Aquesta reunió s'ha produït tot just dos dies després que la ministra de Foment, Ana Pastor, anunciés que la posada en marxa del tram Vandellós-Tarragona es retardaria uns mesos fins a principis de 2017. En aquest sentit, preguntat per si considera que el govern espanyol va ajornant de manera decidida la posada en funcionament del corredor mediterrani, Josep Rull ha assegurat que la concepció centralista de l'Estat és un "model premeditat".

"Els valencians i els catalans som víctimes de la visió centralista de l'Estat, que ens fa perdre oportunitats a tots dos territoris, però també al conjunt de l'Estat espanyol", ha dit Rull, qui ha assenyalat que el "centralisme és una construcció ideològica molt clara que el govern del PP ha defensat a peu i a cavall".

stats