SALUT
Societat 17/01/2011

Un excés d'esport de resistència pot provocar arítmies cardíaques

Un estudi de l'Hospital Clínic demostra per primer cop que la pràctica continuada d'exercici físic de resistència pot tenir conseqüències negatives per al cor. De fet, podria provocar alteracions en l'estructura i funció cardíaca, i crear així un substrat per patir arítmies

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEls professionals del Clínic que han elaborat l'estudi han volgut deixar clar que "practicar esport és bo" però l'esport de resistència continuat, com el ciclisme o les maratons, pot provocar fibrosi i arítmies cardíaques. Es per això que els experts recomanen a les persones que practiquen aquest tipus d'esport de forma regular que es facin controls habituals. Aquestes proves consisteixen en un electrocardiograma, un ecocardiograma i una prova d'esforç. Aquestes revisions preventives en esportistes professionals ajudarien a descartar patologies que poden derivar en morts sobtades. Actualment, no és obligatori fer aquests controls tot i que la nova llei de l'esport ho podria contemplar.

"Abans de començar a fer esport la persona s'hauria de fer un control per comprovar si el cor acceptarà aquest sobreesforç", explica el cardiòleg Josep Brugada, que també recomana que tots els nens abans de practicar un esport es facin un electrocardiograma. "És molt més barat que unes vambes", ha assenyalat.

L'estudi, que ha realitzat un equip multidisciplinari de l'Hospital Clínic i que ha estat publicat a la prestigiosa revista Circulation, demostra per primer cop que la pràctica continuada d'exercici físic de resistència pot tenir conseqüències negatives per al cor. De fet, podria provocar alteracions en l'estructura i funció cardíaca i crear un substrat per patir arítmies.

L'equip del Clínic va sotmetre un grup de rates a una hora d'exercici diari intens durant quatre, vuit i setze setmanes, la qual cosa podria ser l'equivalent en humans a un entrenament diari durant deu anys, i el va comparar amb un altre grup de rates sedentàries. Durant aquest temps van observar anomalies en l'estructura del múscul cardíac (fibrosi) en les rates sotmeses a l'exercici intens, especialment en aurícules i ventricle dret. Això suggereix una relació directa de l'esforç de resistència realitzat durant anys de forma continuada amb les probabilitats de patir una arítmia cardíaca.

L'estudi també demostra que deixar la pràctica esportiva permet remetre l'anomalia cardíaca, cosa que significa que el cor recupera les seves funcions normals.

stats