SANITAT
Societat 07/05/2014

Salut lamenta la decisió del TC d'anul·lar l'euro per recepta

El departament assegura que la taxa "va permetre millorar" el finançament del sistema sanitari públic

Acn
1 min
Els malalts crònics pagaven fins ara entre un 40 i un 50% dels medicaments amb recepta.

BarcelonaEl departament de Salut ha emès un comunicat a través del qual lamenta la decisió del Tribunal Constitucional (TC) que ha declarat aquest dimarts inconstitucional la taxa del pagament de l'euro per recepta que la Generalitat va implantar el 23 de juny del 2012.

La taxa estava suspesa de manera cautelar des del 16 de gener del 2013, quan el TC va admetre a tràmit el recurs que hi va plantejar en contra el govern espanyol.

Des del departament s'indica que l'euro per recepta tenia com a finalitat principal "un efecte dissuasiu" que, afegit al recaptatori, "va contribuir a disposar de més recursos i millorar el finançament" del sistema sanitari públic de salut.

Amb aquesta taxa, el departament de Salut volia "garantir la utilització eficient" dels medicaments, la qualitat de la prescripció i l'optimització dels recursos que el sistema sanitari destina a la prestació farmacèutica.

Salut també considera que la taxa "no va ser una barrera econòmica" per a l'accés als medicaments, ja que més de 480.000 persones "n'estaven excloses" per raons de renda. A més, afegeix, es va fixar una limitació màxima de 5 euros al mes.

El departament de Salut desconeix, de moment, el contingut de la resolució del TC sobre el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol el 21 de desembre del 2013. Durant els mesos que va estar en vigor la taxa, es van recaptar 49.963.684 euros.

stats