Enquesta 29/03/2023

A favor o en contra dels ventres de lloguer? Això en pensen els catalans

El 63% dels catalans es mostren partidaris de permetre la pràctica, segons l'última enquesta del CEO

Una dona embarassada asseguda al llit

Els Estats Units són el referent mundial de la gestació subrogada i el lloc on recorren majoritàriament els espanyols –el segon fins ara era Ucraïna– que volen fer ús d'aquesta pràctica prohibida tant a l'Estat com a la gran majoria de països del món. Ana Obregón ha optat per una clínica de Miami i les primeres imatges amb el seu fill en braços s'han convertit ràpidament en virals i han provocat un nou debat sobre el tema. No és una qüestió senzilla: al Congrés de Diputats només Ciutadans ha defensat obertament els ventres de lloguer –es van quedar sols el 2020 intentant impulsar-ne una llei–, i això que les enquestes mostren que hi ha una majoria a favor de regular aquesta pràctica.

L'última enquesta sobre el tema és la que fa poques setmanes va publicar el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El 63% dels catalans es mostren partidaris de permetre la gestació subrogada. El 48% la limitarien a determinats supòsits –no s'especifiquen, però un dels habituals és l'edat– i el 15% optarien per despenalitzar aquesta pràctica en tots els casos. Només el 18% la rebutgen frontalment. No hi ha diferències substancials entre homes i dones.

En general, creu que s’ha de permetre la gestació subrogada (ventres de lloguer)?

A l'Estat les dades són similars. Sigma Dos va fer recentment una enquesta per a El Mundo, i el 58,3% dels espanyols es mostraven partidaris de regular per llei la gestació subrogada. El Centre d'Investigacions Sociològiques no acostuma a preguntar sobre aquesta qüestió, però ho va fer ara fa cinc anys en una enquesta monogràfica sobre la reproducció assistida. El 2018, el 57,6% dels espanyols es posicionaven a favor d'aprovar una llei de gestació per substitució i només el 15,9% s'hi mostraven en contra (al 26,5% els era indiferent). En aquella mateixa enquesta, el 53% reconeixien que recorrerien a la gestació subrogada per tenir fills.

Aprovaria una llei de gestació subrogada?

Una desena de països permeten la gestació subrogada al món, habitualment com un contracte remunerat entre la mare biològica, l'agència que es dedica a la gestació subrogada i els pares que en fan ús. A l'estat espanyol la primera llei de reproducció assistida del 1988 ja descartava aquesta pràctica, que ha continuat penalitzada en les diferents reformes que s'han fet des d'aleshores. Ara per ara, la nova llei de l'avortament fins i tot prohibeix que se'n faci publicitat i aquest mateix dimecres, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha considerat que aquesta pràctica és "una forma de violència".

Ens interessa la teva opinió: estàs a favor o en contra de permetre la pràctica dels ventres de lloguer?

stats