Nutrició

Menjar gelats: pecat dolç o hàbit d’estiu saludable?

Els gelats són un producte molt buscat a l’estiu, però no tots són iguals: la clau està en els ingredients i en la freqüència amb què els consumim

Elena García Dalmau
15/08/2025

BarcelonaA la terrassa del bar, al parc o a la piscina, el rei de l’estiu és el gelat. Tot i ser un dels productes més populars dels mesos de calor, també provoca molts dubtes nutricionals. Com de convenient és incorporar-lo a la nostra dieta d’estiu?

No tots els gelats són iguals

Que siguin saludables o no, no depèn de sabors, ni de mesclar uns sabors amb uns altres, ni de marques, ni de terrines o cucurutxos. “Tot depèn dels ingredients”, assegura la nutricionista i dietista Lara Arnau, del centre Context. I posa un exemple clar: un polo de maduixa podria semblar una opció més saludable que un gelat de nata perquè no té greix, però podria estar ple de sucres. Aquesta distinció també s’aplica als gelats casolans. “El gelat que faig a casa serà tan saludable com jo vulgui”, afirma Arnau. No és el mateix elaborar un gelat de iogurt natural, amb fruita i xocolata negra i sense sucre, que un gelat de cookies i xocolata blanca.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, però, remarca que, sempre que en prenguem amb una freqüència raonable, és preferible “prendre el gelat que més ens agradi” i, el més important, “gaudir-ne”.

La dosi depèn de la qualitat

Cargando
No hay anuncios

“No hi ha una dosi recomanada”, explica Arnau. “El seu consum hauria de ser major o menor segons el tipus de gelat”. Els gelats que trobem en general als bars i supermercats es consideren aliments ultraprocessats que només s’haurien de consumir “ocasionalment”. “En canvi, un gelat casolà fet amb productes naturals el podríem prendre cada dia”, afegeix.

Per a persones amb intoleràncies i diabetis

Cargando
No hay anuncios

Els intolerants a la lactosa poden consumir aquells productes amb un etiquetatge on s’indiqui que són sense lactosa. En canvi, la nutricionista alerta que les persones amb diabetis han d’anar amb compte amb els gelats etiquetats com a “sense sucre”, ja que “habitualment porten edulcorants”.

A més, Arnau recomana a qualsevol consumidor que tingui en compte que “els productes freds, quan entren al nostre estómac, s’han d’escalfar per ser digerits i absorbits”, un procés que podria generar molèsties si es prenen massa ràpid o amb l’estómac buit.