Salut

El PP cedeix i Sanitat dona llum verda al pla que ha d'endurir la llei antitabac

Les comunitats aproven per unanimitat el full de ruta per ampliar els espais lliures de fum

3 min
Una dona fumant en una terrassa

BarcelonaEn un gir de guió d’última hora, les comunitats governades pel PP han donat el seu suport al ministeri de Sanitat “en nom del consens” per aprovar el pla estatal de prevenció del tabaquisme. És el primer pas per endurir la normativa antitabac vigent, ampliant els espais lliures de fum i incloent els vapejadors en la mateixa categoria que les cigarretes convencionals, si bé la seva aprovació encara no és vinculant. El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha donat llum verda aquest divendres per unanimitat al full de ruta que fa anys que treballen governs, tècnics, societats científiques i associacions de pacients per establir les bases per reformar la llei del tabac, que fa catorze anys que no s’actualitza. El canvi d’opinió dels populars es deu a dos motius: el compromís de Sanitat per incloure les comunitats a l’hora de negociar l’ampliació dels espais lliures de fum i per estudiar possibles incentius fiscals.

“Des d’ara, aquest pla és una realitat i aquest èxit és un motiu d’orgull nacional”, ha afirmat la ministra de Sanitat, Mónica García, a la sortida d’una trobada amb final feliç però que va començar amb un clima molt diferent. Com a portaveu de tots els governs populars, el conseller de Sanitat gallec, Julio García Comesaña, ha celebrat que s’hagin pogut salvar les diferències que s’arrossegaven les últimes setmanes –l’Estat ha acceptat 147 de les 157 propostes autonòmiques– i que s'hagi pogut arribar a una entesa: “Les comunitats del PP estem satisfetes amb tot el que recull el pla. Per això hem decidit treballar i adherir-nos-hi”.

Ara bé, la possibilitat que els governs populars votessin en contra del pla era factible. La reunió ha començat al matí amb les crítiques per la fórmula proposada per Sanitat per aprovar el pla (un acord de cooperació que no se sotmet a votació), ja que implica que les comunitats poden adherir-se totalment o parcialment a alguns dels seus punts, cosa que fa que els que no s'hi sumin hagin d’explicar les discrepàncies. Ara bé, si hi havia un punt de discòrdia entre les parts era la conversió de les terrasses de bars i restaurants en espais lliures de fum. 

Mentre Catalunya s’ha posicionat a favor d’aquesta prohibició generalitzada, comunitats com Madrid hi estan radicalment en contra. D'altres són partidàries de prendre mesures a mig camí, com Galícia, que ho emmarcaria en la voluntarietat i en oferir incentius fiscals als hostalers que augmentin les prohibicions, o com les Balears, que prefereixen que siguin els establiments els que triïn si s’adhereixen a la prohibició o no.

"Com més aviat millor"

Un cop aprovat el pla antitabac, que inclou mesures de tota mena per reduir la població fumadora i, sobretot, per frenar l’inici del consum en etapes juvenils –s’estima que uns 460 joves comencen a fumar cada a dia a l’Estat–, “ara toca” materialitzar-ho en una sèrie d’iniciatives legislatives, ha dit García. De fet, aquesta futura llei antitabac ha de permetre regular els nous espais sense fum –que van des de les terrasses de bars fins a les universitats i les platges– i posar en marxa l'empaquetament genèric per eliminar les marques dels paquets i equiparar els vapejadors amb el tabac convencional en matèria de publicitat.

Segons García Comesaña, Sanitat s’ha compromès a abordar amb Hisenda la possibilitat que una eventual pujada del preu del tabac repercuteixi en les polítiques de salut i discutir “alternatives” a l’hora de controlar que es compleixin les mesures antitabac. “Quines poden fer-se per autoregulació, quines amb imposició estatal i quines amb mesures de suport fiscal”, ha concretat el conseller gallec. Ara bé, Sanitat ha deixat clar que no creu en l’autoregulació dels espais que volen les comunitats del PP perquè “l’evidència científica diu que no té efectes sobre la salut pública”. En aquest sentit, la ministra ha recordat que les autonomies “sempre han tingut la potestat de poder regular els seus espais”, com a obligació o com a recomanació, i que moltes ja regulen les platges o els parcs. 

La ministra també ha anunciat la seva intenció de posar en marxa la bateria legislativa “com més aviat millor”. “No podem parlar en el buit sense saber de quins espais estem parlant, sense saber la fiscalitat o en què es materialitzarà”, ha defensat.

stats