SANITAT
Societat 10/11/2011

Sant Pau diu que el "ràpid empitjorament" de la dona morta a urgències va "descartar" la intervenció

L'hospital recorda que la dona, de 63 anys, es trobava en fase terminal després de tres anys de tractament d'un càncer de fetge. El centre apunta que l'estructura del servei d'urgències i de les guàrdies mèdiques no ha patit modificacions

Acn / Ara
2 min

BarcelonaL'Hospital de Sant Pau ha afirmat aquest dijous que la dona amb càncer de fetge que va morir al servei d'urgències va patir un "ràpid empitjorament" que va fer "descartar" qualsevol intervenció. En un comunicat, Sant Pau explica que la pacient era coneguda pel servei digestiu del centre, que feia 3 anys que la tractava. Segons l'hospital, el 29 de setembre la malalta va patir un "empitjorament sobtat" i la dona, de 63 anys, va ser "immediatament atesa" a urgències. El seu equip mèdic habitual va valorar la situació "com a no tributària de mesures terapèutiques intervencionistes". Afegeix que es van plantejar la possibilitat de fer una arteriografia pal·liativa, però que la situació de la pacient "va fer innecessària la derivació". El centre recorda que la progressió de la malaltia "havia fet descartar qualsevol possibilitat curativa.

Aquesta derivació s'havia de produir en cas que es decidís fer una intervenció perquè Sant Pau té un acord amb l'Hospital Clínic des del 2008, mitjançant el qual si un pacient requereix un procés intervencionista urgent, en horari no programat, es deriva a aquest hospital. L'hospital ha assegurat que "l'estructura del servei d'urgències i de les guàrdies mèdiques no ha sofert cap modificació des de l'obertura de les noves instal·lacions, el setembre del 2009".

El PSC es va referir dimecres al cas de la pacient morta a Sant Pau. El diputat Josep Maria Sabaté va criticar els retards als centres d'urgències i va posar d'exemple l'episodi de l'hospital barceloní. Sabaté va utilitzar la mort com a prova que "el sistema públic català està perdent qualitat a marxes forçades". El departament de Salut, en canvi, va detallar dimecres a l'ARA que la tisorada no té cap vinculació amb la defunció de la pacient. Salut va recordar que la pacient estava en fase terminal i que Sant Pau "no té ni ha tingut mai" radiòlegs intervencionistes de guàrdia. Aquest recurs està centralitzat a l'Hospital Clínic.

stats