Societat 26/05/2019

Sents xiulets al metro? Són els caçacarteristes

Ciutadans “patrullen” per fer fugir els lladres amb soroll i en grup

Pau Esparch
3 min
Sents xiulets al metro?  Són els caçacarteristes

Barcelona“Molt de compte, el carterista espera una distracció per endur-se el que és teu”. És el missatge que repeteix una veu en off, en diferents idiomes, dins els vagons del metro quan es detecta la presència de carteristes. Però els avisos per megafonia de TMB ja no són els únics que alerten dels lladres. Des de fa uns dies s’hi pot sentir el so estrident dels xiulets: ciutadans que fan servir el mateix instrument que els àrbitres però, en aquest cas, per expulsar els carteristes que actuen al metro de Barcelona. “Pickpockets, carteristes!”, crida un grup de vuit persones que envolten i xiulen dos homes que acaben d’entrar a l’andana de la línia verda de Sants Estació. La pressió els fa sortir ràpidament per les escales mecàniques mentre els persegueixen els xiulets, que deixen de sonar un cop els assenyalats han sortit per les portes.

“De seguida els he vist perquè els conec. Són megahabituals”, assegura l’Eliana Guerrero, que no ha dubtat ni un segon a avisar de la seva presència, tot i que diu que no intervé fins que està “100% segura” que són carteristes. Els forts xiulets han fet aturar tots els passatgers de l’andana i el passadís, alguns sorpresos i d’altres mig espantats, per intentar entendre què estava passant. Però alguns usuaris han reconegut el grup de ciutadans que alertaven dels carteristes: “Us he vist a les notícies”, els explica una dona, a qui li regalen un xiulet. Guerrero n’ha comprat dos paquets que porta a la motxilla per sumar nous adeptes a la causa.

Fa una dècada que Guerrero aprofita els trajectes de metro per expulsar els carteristes, però ara ja no ho fa sola. A través de Facebook, desenes de persones s’han unit per organitzar les patrulles ciutadanes de caçacarteristes. Entre els vuit que formen l’equip d’avui hi ha l’Angie i el David, que fa una setmana que hi participen i cada dia han “patrullat” un parell d’hores. També hi ha el Carles, que havia vist vídeos de l’Eliana contra els carteristes i fa uns dies es van creuar al metro i van intercanviar els telèfons. Tots ells es comuniquen per un grup de WhatsApp anomenat Guerrer@s por Barcelona, per posar-se d’acord dels dies i les hores que “patrullen” plegats.

Amb els ulls fixats als vidres

Després de fer fora els dos homes que havien entrat a Sants Estació, els vuit caçacarteristes pugen al metro. Se separen en dos grups per controlar el cap i la cua del tren. Miren atentament l’interior dels vagons i quan el metro entra a cada nova parada fixen els ulls als vidres de les portes per veure si capten lladres a les andanes. “No en veig cap!”, exclama un. “Jo tampoc”, li responen. Igualment avisen els passatgers, sobretot els turistes: “Vigileu quan baixeu a Drassanes”. A Diagonal baixen del tren.

Una altra dona que reconeix els caçacarteristes els diu que “és perillós” que s’hi enfrontin. Ells són conscients que la resposta dels lladres no sempre és marxar, i per això se senten més segurs en grup. En solitari no sempre s’hi encaren i porten esprais de gas pebre per si els cal defensar-se. Malgrat les precaucions, no han evitat cops o estirades de cabells d’alguns carteristes. A Diagonal el grup canvia la línia verda per la blava i torna a activar tots els sentits, fins que a l’andana de Sant Pau comencen a xiular dos homes. Ells intenten ignorar el soroll i pugen als vagons, però la insistència dels xiulets i l’exhibició d’un cartell amb la paraula carteristes en diverses llengües fa que baixin i fugin.

En aquest cas hi havia dubtes: sovint miren el mòbil perquè s’envien fotos dels carteristes que han enganxat robant. Si no ho tenen clar, només alerten els passatgers que hi pot haver lladres, es fixen en la roba, “si porten gorra” o si els sospitosos estan més pendents de les altres persones que del seu telèfon. Els caçacarteristes admeten que hi ha un punt “addictiu” en la seva acció, tot i que insisteixen que l’objectiu és que els polítics els escoltin per endurir el Codi Penal i que els furts de menys de 400 euros no quedin reduïts a una multa. Mentre això no passi, la seva lluita continua al metro.

stats