Societat 29/07/2019

El CNI i els serveis policials no coneixien els moviments dels terroristes abans del 17-A, segons 'La Vanguardia'

'Publico' reafirma la seva tesi i assegura que els informes publicats per 'La Vanguardia' no la contradiuen

Acn
2 min
Els Mossos busquen Mussa Oukabir com a suposat autor de l'atemptat de Barcelona

BarcelonaNi els serveis d'intel·ligència ni els cossos policials tenien coneixement dels moviments ni de les activitats dels terroristes del 17-A abans dels atemptats, segons ha publicat aquest diumenge 'La Vanguardia', que cita fonts de diferents cossos de seguretat que han participat en la investigació. La informació contradiu la publicada fa uns dies a 'Público', que en els últims dies va publicar que el CNI coneixia els moviments de la cèl·lula terrorista fins pocs dies abans dels atemptats. Segons 'La Vanguardia', van ser els Mossos d'Esquadra els qui van reconstruir els moviments de la cèl·lula després dels atemptats, no abans, i basant-se en les seves pròpies investigacions i les de la Policia Nacional i el CNI. El rotatiu publica extractes d'un "informe cronològic" dels Mossos de l'11 d'octubre del 2018, incorporat a la causa judicial.

Segons aquest informe, la policia catalana va fer un "estudi retroactiu de les trucades" que hi havia als telèfons mòbils confiscats després dels atemptats, un dels quals contenia una enorme quantitat d'enregistraments de converses entre els terroristes fets per ells mateixos. 'La Vanguardia' remarca que aquests telèfons mai van estar punxats abans dels atemptats.

'Público' es reafirma

El diari 'Público', però, ja ha respost a les acusacions. El periodista Carlos Enrique Bayo assegura que la informació de 'La Vanguardia' no contradiu la seva tesi, sinó que fins i tot l'avala. Els informes dels dos diaris són "clarament diferents", assegura, ja que uns pertanyen als Mossos d'Esquadra i els altres al CNI i a la Policia Nacional, tot i que els segons contenen informació que ja apareixia en els primers. Per tant, les forces de seguretat de l'Estat haurien utilitzat la informació dels serveis d'intel·ligència per a la seva investigació. Aquest fet, segons Bayo, confirmaria que el CNI coneixia fets que no podien ser reconstruïts posteriorment amb el contingut dels mòbil recuperats.

Espadaler demana explicacions a Torra

Les informacions difoses pel diari 'Publico' van generar una gran tempesta política, ja que els partits independentistes i els principals representants institucionals del país van demanar una investigació per aclarir els fets i depurar, si cal, responsabilitats. Entre ells, el president de la Generalitat, Quim Torra. Ara, davant les noves investigacions de 'La Vanguardia', el dirigent d'Units per Avançar i diputat al Parlament Ramon Espadaler ha demanat explicacions a Torra per haver alimentat "la teoria de la conspiració" sobre els atemptats del 17 d'agost del 2017. En un comunicat d'aquest diumenge, Espadaler ha reclamat a Torra que demani perdó als familiars de les víctimes "per haver sembrat irresponsablement el dubte i per haver afegit més dolor a un episodi prou dramàtic".

stats