Societat 04/12/2014

El Síndic reclama l'exempció de taxes universitàries per als estudiants de cicles formatius superiors amb matrícula d'honor

Considera discriminatori que només es premiï l'excel·lència acadèmica dels estudiants de batxillerat

Acn
1 min

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al Departament d'Economia i Coneixement que reguli l'exempció de les taxes universitàries per als estudiants que hagin obtingut matrícula d'honor en el cicle formatiu de grau superior previ a l'accés a la universitat. Tot i que la Generalitat s'ha acollit al fet que la regulació és estatal, Ribó ha replicat que té facultats per aplicar aquesta mesura i considera discriminatori que només es premiï l'excel·lència acadèmica dels estudiants de batxillerat. No obstant, el Departament calcula que si s'introduís aquesta exempció per als estudiants de cicle formatiu de grau superior ingressarien 500.000 euros menys l'any.

També, la defensora del poble ha traslladat a la Direcció General de Política Universitària del Ministeri d'Educació la necessitat que aquesta regulació s'estableixi en l'àmbit estatal i perquè es compensin les universitats per la reducció d'ingressos, segons ha indicat el Síndic. Arran de la queixa d'un estudiant universitari procedent de cicles de formació, el Síndic va detectar un "greuge comparatiu" pel que fa a l'exempció de les taxes acadèmiques universitàries entre els alumnes amb matrícula d'honor graduats en aquesta modalitat respecte dels de batxillerat.

El Síndic considera que la diferència no està justificada, ja que l'exempció, prevista en el decret de preus públics dels ensenyaments universitaris a Catalunya, no té a veure amb l'origen, segons assegura. En aquest sentit, Ribó reivindica que l'objectiu és premiar l'excel·lència acadèmica dels estudiants que han demostrat amb les seves qualificacions que reuneixen les millors condicions per a l'aprofitament acadèmic dels estudis universitaris.

stats