Un menor de 15 anys, obligat a fer una roda de reconeixement quan anava cap a classe

Dos adolescents de Badalona s’han trobat per sorpresa que els Mossos els triaven

3 min
Un agent dels Mossos identificant una persona al carrer en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl 7 d’abril al matí, uns agents dels Mossos d’Esquadra uniformats van aturar un alumne de l’Institut Enric Borràs de Badalona en un carrer del centre de la ciutat. El jove té 18 anys acabats de fer, no porta gaire temps a Catalunya i no entén gaire "ni el català ni el castellà”, explica una professora seva, Anna Pascual. El noi, que encara està en tràmits per obtenir la residència, “no sabia ben bé què signava”, però els agents li van dir que s’havia de presentar al cap d’un parell d’hores als jutjats de Badalona per a una roda de reconeixement i que no s’hi podia negar. Un cop superat “l’espant”, el jove va trucar a l'institut on estudia perquè anava cap a unes pràctiques i després de la trobada amb els Mossos no hi podia assistir. Dos professors el van acompanyar als jutjats.

Al cap de poques setmanes, l’11 de maig al matí, es va repetir l’escena. Un altre jove, en aquest cas un menor de 15 anys, era a prop de la parada del metro de Singuerlín, a Santa Coloma de Gramenet, quan uns mossos de paisà el van parar amb el mateix argument. Tot i que el noi és menor d’edat, els agents li van dir que estava obligat a participar-hi. Se’l van endur amb un cotxe i va enviar un missatge a la seva família. El noi anava a fer una entrevista que li havia organitzat l’institut perquè tant ell com el primer alumne fan un pla de suport individualitzat per les dificultats que tenen per treure’s l’ESO. Els dos són nouvinguts a Catalunya i originaris del Marroc.

“Porto 13 anys a l’institut”, explica Pascual, que és el primer cop que es troba amb alumnes que han d’anar de figurants a una roda de reconeixement. En una conversa amb l’ARA, la professora no descarta que hagi passat altres vegades, sense que aleshores se n’assabentessin perquè no afectava les classes dels alumnes, i assegura que els nois “no van posar problemes” i que van acceptar “resignats” que la policia els triés degut al seu aspecte físic. “¿Se’t poden endur així a la brava sense tenir en compte que potser justament en aquell moment no et va bé?”, ha preguntat Pascual en un fil de tuits, que ha qüestionat l’actuació dels Mossos. També es queixa que no avisessin l’institut.

El fil de tuits

Assemblar-se al sospitós

La resposta de la policia catalana és que els figurants d’una roda de reconeixement es busquen per ordre d’un jutjat o de la Fiscalia de Menors, i que els escollits poden ser tant adults com menors d’edat. Els participants, que estan obligats a formar part de la roda i poden demanar un justificant, es trien perquè s’assemblen al sospitós que s’ha d’identificar i la recerca es fa segons la descripció que s’ha donat. Les rodes de reconeixement estan regulades per la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim), que a l’article 369 recull que els figurants han de tenir “circumstàncies exteriors semblants”. Pel que fa als menors, el reial decret 1774/2004 diu que la seva família ha de donar l’autorització per participar-hi si tenen menys de 16 anys. Fonts dels Mossos expliquen a l’ARA que revisen els casos dels alumnes de Badalona per comprovar que es van complir totes les condicions.

El 2009, el Síndic de Greuges va enviar al departament d’Interior i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya uns suggeriments per a la selecció dels figurants de les rodes de reconeixement. “Tot i que no s’ha detectat cap indici o signe d’actuació irregular”, el Síndic havia rebut queixes de persones que els Mossos havien aturat al carrer i els havien citat al jutjat amb poca antelació per reorganitzar la seva agenda. Per això va proposar que hi hagués “una comunicació àgil entre el jutjat i la policia per treballar amb temps suficient”, que “s’ha d’intentar buscar alternatives a la cerca de figurants per la via pública, com ara persones detingudes a les comissaries o interns de centres penitenciaris” i que els agents han d’oferir als escollits “informació concisa, concreta i tranquil·litzadora”.

stats