Seguretat
Societat Successos 18/02/2023

Una càmera espatllada i un cafè: les llacunes de la investigació a un mosso per un telèfon espia

L'ARA reconstrueix la causa que va posar en alerta la comissaria de les Corts i va obligar a suspendre unes oposicions

5 min
Un agent dels Mossos d'Esquadra a dins d'una comissaria en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn tècnic arriba a la sala de reunions de la quarta planta de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de les Corts perquè no va un teclat. Són les 8.30 h del 22 de setembre del 2022. Hi ha unes quantes persones preparant la reunió del tribunal que escull les proves per ascendir a inspector i intendent dels Mossos. L'ordinador és damunt d'una calaixera i el tècnic la mou. "Hi ha un mòbil. És teu?", pregunta a un agent. "No", respon. "Mode avió. Lliscar per desbloquejar", llegeix una persona. "Poso el pin", avisa l'informàtic. Prova amb 0000 i funciona: "Doncs està gravant". Atura la gravació que ha enregistrat aquesta escena. El mateix dia, la Divisió d'Afers Interns (DAI) obre una investigació.

S'han gravat 53 minuts i la DAI situa la col·locació del mòbil a les 7.38 h. El van tornar a deixar al mateix lloc i van posar una càmera per veure si algú l'anava a buscar. Ningú va aparèixer. Després d'analitzar-lo, van determinar que el telèfon era d'un intendent que estava de vacances. Un mes després, va declarar com a investigat un inspector, subordinat de l'intendent, de la Divisió d'Avaluació i Serveis, liderada pel major Josep Lluís Trapero. Va negar els fets. La DAI el va enviar als jutjats atribuint-li un delicte de revelació de secrets. La magistrada del jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona ha arxivat la causa aquesta setmana per falta de proves. Però com va arribar la DAI a aquest inspector?

Podia haver estat una investigació fàcil, però una càmera que en teoria gravava l'entrada de la sala no funcionava. El mòbil no té empremtes. Tampoc la porta del despatx de l'intendent ni un armari on aquest comandament "creu recordar" que hi havia el telèfon. Així, la DAI es va centrar a analitzar qui hi havia a la quarta planta a les 7.38 h. D'entrada, descarten set persones perquè no són policies i (conclou la DAI) no tenen interès en la reunió, així com dos agents que no es presentaven a cap oposició. Una conclusió que la magistrada considera precipitada: diu que es desconeix qui podria tenir interès "directe o indirecte". És així com arriben a aquest inspector, amb més de 30 anys d'experiència al cos i algunes condecoracions: era a la quarta planta, es presenta a les oposicions per ser intendent i és suplent del tribunal que avalua els candidats a ser inspector. De fet, aquell dia estava convocat a la reunió en substitució de l'intendent.

El 20 d'octubre va declarar i l'endemà ja el van apartar i el van expulsar de les oposicions d'una forma que la seva defensa considera irregular. El dia de la troballa l'inspector va fitxar al pàrquing a les 7.20 h. Uns minuts després el capta la càmera d'accés a l'ascensor de la quarta planta vestit de paisà. Torna a aparèixer a les imatges, ja uniformat, a les 8.15 h per baixar a dutxar-se. Què passa durant aquesta hora? Les versions de les úniques dues persones que eren amb ell no concorden. Un agent declara que cap a les 7.30 h estaven fumant i fent un cafè. Tot, diu, va durar més de deu minuts. Per tant, l'inspector no tenia temps d'anar a col·locar el telèfon a les 7.38 h.

L'altre mosso, però, afirma que el cafè el van fer cap a les 8 h. De fet, assegura que va veure com arribava a la planta un quart agent. Però hi ha un problema amb els temps. Aquest quart agent va fitxar a l'entrada a les 8.09 h. Entre que arriba i puja passen uns quants minuts. A les 8.15 h la càmera capta l'inspector tornant a l'ascensor. És difícil, doncs, que si passades les 8.09 h el veuen fent un cafè i un cigarret, tingui temps d'anar al despatx, posar-se l'uniforme i ser captat per la càmera a les 8.15 h.

Amb tot, la DAI dona per fet que estaven fumant a les 8 h. Tot i això, hi ha una altra evidència que ho contradiu. El 7 d'octubre la DAI va vigilar les rutines de la quarta planta i, tal com havia descrit el primer agent, tres persones van sortir de la zona on treballa l'inspector i van fer un cafè. Eren les 7.24 h. A més, en la declaració davant de la magistrada, l'inspector va dir que quan estaven fumant van veure passar la dona que neteja la planta. En el dia de la vigilància això passa a les 7.46 h.

La comissaria de les Corts en una imatge d'arxiu

Converses i percepcions

A l'informe que la DAI va enviar als jutjats s'hi sumen alguns arguments més que la magistrada considera que no proven l'autoria dels fets. Una és una conversa telefònica entre l'intendent i l'inspector el dia de la troballa, quan les proves aportades per la seva defensa, de nou, contradiuen les conclusions dels investigadors. La DAI també se centra en algunes declaracions que van fer les persones presents a la sala de reunions després que l'inspector fos imputat. Tots ells van declarar de nou i van posar el focus en l'investigat.

Hi ha un moment de la gravació del telèfon que se sent com algú diu "hola, què tal, inspector" i una persona respon "bon dia". Aquest inspector és l'imputat, que quan es dirigeix cap a l'ascensor a les 8.15 h veu llum a la sala i hi treu el cap. Doncs bé, aquest testimoni afirma ara que la presència de l'inspector li va sobtar i que no sap si li va contestar. L'investigat assegura que sí i en l'àudio s'intueix una resposta amb la seva veu de lluny. La DAI, però, conclou en el seu informe que no li va tornar la salutació. En l'escrit que envia a la magistrada també recull diverses impressions dels membres de la reunió, en el sentit que l'inspector no va estar participatiu. L'investigat, però, rebat que era l'agent de menys rang en la trobada i no li tocava portar la veu cantant. Tot plegat la magistrada ho considera percepcions, no proves.

Els investigadors recullen dos elements més. Un sergent afirma que abans del setembre va acompanyar l'investigat al despatx de l'intendent quan ell no hi era. L'inspector ho nega i diu que l'agost era de vacances. El mateix sergent torna a declarar nou dies després i diu que l'investigat tenia una clau que obria més d'una porta, entre elles les del despatx de l'intendent. L'inspector nega haver obert mai la porta de l'intendent. Sigui com sigui, l'intendent declara que moltes vegades deixa la porta oberta. La magistrada considera "circumstancials" tots aquests elements i que en cap cas van més enllà d'una hipòtesi policial. Amb la causa penal arxivada, la DAI necessitarà recollir proves contra l'inspector per mantenir oberta la causa administrativa. A les oposicions d'intendent (que ja s'han resolt) ja no s'hi pot presentar. I, amb tot, encara continua sent un misteri qui va posar el mòbil espia.

stats