Successos

Macrooperació contra sis plantacions de marihuana catalanes destinades a Europa

300 guàrdies civils detenen 13 persones que havien punxat la llum i gastaven com 400 habitatges

Ara
2 min
Una de les plantacions de marihuana que s'ha intervingut en la macrooperació.

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha desplegat gairebé 300 agents aquesta matinada a les quatre demarcacions de Catalunya contra una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana. En aquesta macrooperació, anomenada Tro, el cos armat ha actuat en sis plantacions que estaven destinades a distribuir la droga arreu d’Europa. La investigació va començar fa deu mesos, al novembre, quan la Guàrdia Civil va detectar una “multitud” de possibles cultius de marihuana. Al final s’ha concretat en les sis plantacions intervingudes, les quals els membres del grup sempre vigilaven. S’han detingut tretze persones.

Totes les plantacions tenien la llum punxada i gastaven com més de 400 habitatges: es calcula que l’organització s’ha estalviat de pagar més de 330.000 euros, segons el consum d’electricitat dels cultius. L’actuació ha comptat amb la col·laboració de tècnics d’Endesa. La Guàrdia Civil ha escorcollat 10 immobles, entre naus industrials i habitatges on s’amagaven les plantacions, així com domicilis particulars. Entre les sis plantacions s’han requisat 2.500 plantes, 22 quilos de cabdells de marihuana i 50.000 euros en efectiu.

El grup, format per persones originàries d’Albània, tenia l’epicentre a les comarques de Tarragona, tot i que les seves ramificacions arribaven a la resta de Catalunya. Alguns municipis tarragonins on s’han fet escorcolls són Reus i Cambrils. També s’han vist agents a Taradell, Osona i Torre-Serona, al Segrià.

Vídeo de la macrooperació

Els detinguts passaran a disposició judicial en les pròximes hores. La macrooperació l’ha tutelada el jutjat d’instrucció número 3 de Reus. La Guàrdia Civil els atribueix els delictes de tràfic de drogues, pertinença a una organització criminal i defraudació del fluid elèctric. També els investiga per possible blanqueig de capitals, un cop s’hagi aclarit el destí dels diners que havien pogut guanyar amb les plantacions de marihuana.

20.000 plantes al mig del bosc

En paral·lel, els Mossos d’Esquadra han informat que han intervingut dos cultius de marihuana en una zona boscosa a la serra de Prades, als límits de les comarques del Baix Camp, el Priorat, l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Segons la policia, els cultius estaven amagats en una zona de difícil accés i van haver d’activar la unitat central d’helicòpters.

Vídeo de les plantacions

En una plantació hi havia 5.000 plantes de marihuana i un sistema de regadiu amb unes canonades de plàstic que portaven l’aigua d’unes basses. L’altra tenia més de 15.000 plantes de fins a dos metres d’alçada i tres campaments amb diverses tendes on feien vida les persones que s’encarregaven tant dels cultius com de la seva vigilància. Els Mossos mantenen la investigació oberta per trobar els responsables de les plantacions.

stats