Successos
Societat Successos 27/09/2023

Detinguts els traficants que col·locaven marihuana en màquines expenedores, estancs i súpers

La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra arresten 38 persones en dues operacions antidroga diferents a Catalunya

5 min

Barcelona"Flor per a ús decoratiu o de col·leccionisme. Prohibida la seva ingesta o inhalació". Aquest és el missatge que apareix en lletra minúscula al lateral d'un paquet que, tot i les seves indicacions, no es venia en floristeries: el podies comprar en un estanc, al costat d'un paquet de Marlboro o Camel, i també el podies obtenir posant unes quantes monedes en una màquina de vending calcada, de nou, a la de tabac. El producte assegura que no és "ni psicoactiu ni estupefaent". A dins, hi ha una petita bosseta amb uns quants cabdells que, a simple vista, semblen de marihuana. La forma del paquet, la manera de vendre'l, el que hi ha a dins i l'olor que fa, segons fonts policials, disten molt d'una flor ornamental. "És per fumar", indiquen les mateixes fonts. És el que va fer un home fa unes setmanes i va quedar bocabadat quan, minuts després, el van parar els Mossos en un control i va donar positiu en marihuana. Va ensenyar el paquet i va dir, sorprès, que es pensava que no era droga perquè l'havia comprat en un estanc.

En aquell moment els Mossos d'Esquadra ja anaven sobre la pista de Green Paradise, l'empresa que fabricava aquests paquets. Finalment, aquest dimecres han desarticulat l'organització criminal que s'hi amagava darrere, en un operatiu que s'ha tancat amb 17 detinguts. Tres d'ells són els presumptes líders de l'empresa i una dona que hi col·laborava. Els altres, que avui quedaran en llibertat, són els venedors de les botigues. La promesa dels distribuïdors és que l'herba que venien era CBD, un producte derivat del cànnabis i que té uns nivells molt baixos de THC, el principal component estupefaent de la marihuana. En alguns països és legal fumar-lo, però a Espanya, refermen fonts policials, només es pot prendre amb finalitats sanitàries (i recepta) i ha de ser consumit en forma de crema, no de cabdell. Sigui com sigui, les mateixes fonts admeten que hi ha "confusió" sobre el tema i molts consumidors estan convençuts que és legal.

Els creadors de l'empresa Green Paradise, d'entrada, també se n'han mostrat convençuts. Fonts policials apunten que quan aquest dimecres han entrat a casa seva estaven molt tranquils. La realitat, però, és que els paquets que ells distribuïen no eren legals per diversos motius. Primer, perquè encara que fos CBD, estava en forma de cabdells i no tenien cap permís sanitari. I, segon, perquè la gran majoria no era CBD sinó marihuana, ja que tenia més d'un 0,2% de THC.

Cabdells de marihuana a l'interior del paquet.

Green Paradise era una empresa "familiar", segons fonts policials, amb uns dos anys de vida. Els promotors eren dos homes de 37 i 32 anys que fins i tot havien llogat un local per gestionar el negoci. Tenien web i xarxes socials i havien creat tot un marxandatge per vendre millor la seva marca. Els paquets tenien sabors, com el de limoncello, amb la promesa que recorda el licor italià. Valia sis euros. El més car era el que tenia gust de pastís de taronja: 10 euros. Al local del Maresme hi tenien milers de cartons amb els diferents logotips dels diversos gustos. L'herba la compraven de fora i al local l'empaquetaven i la preparaven per vendre. Havien llogat algunes màquines de vending i les havien col·locat en alguns negocis, sobretot en petits supermercats amb permís per obrir fins a la matinada. També havien aconseguit col·locar-ne en estancs. "En un mateix local els joves podien trobar alcohol per fer un botelló i marihuana", ha lamentat l'inspector dels Mossos Josep Antoni López.

Mostrador de paquets que comercialitzaven.

El negoci anava bé fins que a principis de l'any passat un transportista va veure que hi havia un paquet trencat al seu maleter. El va obrir i va descobrir que era marihuana. La va portar als Mossos i van començar a investigar. El paquet anava dirigit a Green Paradise. Aquí van començar els maldecaps per als traficants. La policia va inspeccionar els negocis on hi havia les seves màquines expenedores i ja van intervenir prop de 700 grams de cabdells de marihuana. En total, van localitzar set màquines amb els seus productes. Davant d'aquestes traves policials, des de Green Paradise es van inventar un nou format: una mena de petit mostrador de paquets, com si fossin llaminadures o xiclets, que els venedors de les botigues no tenien a simple vista del client, però, si calia, el treien i l'ensenyaven.

Agents dels Mossos d'Esquadra durant els registres d'aquest matí al Maresme.
Una imatge dels registres d'aquest matí al Maresme dels Mossos d'Esquadra.

Aquest dimecres s'han intervingut gairebé 1.000 paquets de tabac on hi havia marihuana i s'han precintat tres màquines expenedores. Sobretot, distribuïen els seus productes pel Maresme, però havien aconseguit arribar a poblacions d'altres comarques com Cerdanyola del Vallès, Sant Andreu de la Barca o Barcelona. Al seu magatzem hi havia centenars de capses preparades per vendre, però hi faltava l'únic producte que, segons la seva web, sí que comercialitzaven de veritat: cremes amb CBD. Per als Mossos, Green Paradise és un exemple més de com s'està diversificant el mercat de la marihuana a Catalunya. Aquest mateix matí un operatiu de la Guàrdia Civil encara ho exemplifica més: si els Mossos han enxampat una petita banda que comprava la droga fora i la comercialitzava aquí a petita escala, el cos armat espanyol ha desarticulat un grup criminal que produïa la marihuana aquí a Catalunya a gran escala per acabar traficant-la internacionalment.

Sofisticació del cultiu

Són, segons fonts de la Guàrdia Civil, una organització d'origen albanès que té una estructura jerarquitzada i uns sistemes (tant de protecció com de producció) molt sofisticats. Després de mesos d'escoltes i seguiments, el cos ha pogut identificar vuit plantacions indoor de cànnabis que controla aquest grup, liderat per un home d'origen albanès que és un dels 21 detinguts. Les plantacions se situen en naus industrials i xalets i estan molt protegides. Fonts policials apunten que hi han trobat nombroses càmeres de seguretat i, fins i tot, sensors de moviment que alerten la banda de qualsevol presència pels voltants.

El grup criminal, segons apunten fonts de la investigació, tenia a Catalunya el seu punt principal de producció de droga. Després, però, no la solia distribuir pel país, sinó que es dedicava al tràfic internacional. La cúpula del grup –amb el líder de l'organització al capdavant– portaven un alt nivell de vida gràcies als beneficis que els generava el negoci de la droga i vivien en xalets de grans dimensions. En total, aquest matí la Guàrdia Civil ha practicat 16 registres en diverses localitats com la Bisbal del Penedès, Salou, Perafort, Palau-Solità i Plegamans o Cambrils. En aquesta última localitat, la policia, que hi ha arribat a desplegar més de 200 agents, hi ha trobat dues armes de foc i un silenciador.

¿La sequera ha frenat la producció de marihuana?

La sequera és un dels grans problemes que està afrontant Catalunya en els darrers mesos, però de tots els seus efectes (la gran majoria negatius), n'hi ha un de favorable: el cap d'investigació del Segrià dels Mossos, Jordi Faduro, explica en una entrevista a l'ACN que la falta d'aigua ha frenat la producció de marihuana en plantacions exteriors. El comandament dels Mossos concreta que la sequera ha provocat una elevada "mortalitat" de plantes en molts dels cultius que han desmantellat. Sigui com sigui, afegeix que les plantacions cada cop són més "professionals" i s'adapten a les condicions climàtiques adverses amb hivernacles que protegeixen les plantes.

stats