Successos

Tres morts en l'incendi d'un edifici conflictiu a Santa Coloma de Gramenet

L'Ajuntament coneixia els problemes de convivència i s'investiga que sigui provocat per un veí

5 min

Santa Coloma de Gramenet"Això no és nou", repetien els veïns que s'amuntegaven aquest matí al centre de Santa Coloma de Gramenet per protestar contra l'incendi de matinada en un edifici on han mort tres persones. Ningú se sorprenia que el foc s'hagués produït en aquell bloc, que és conegut per tothom pels conflictes que causa. A la persiana dels baixos i a la paret del carrer encara s'hi poden llegir dues pintades que s'han intentat esborrar: "Okupas k asco dais" i "Hijos de puta". Feia un any i mig que la propietat del número 23 del carrer Sant Joaquim havia ofert un lloguer social als habitants de quatre dels sis pisos que estaven ocupats, i un altre pis estava tapiat, però els problemes de convivència, que l'Ajuntament coneixia, s'arrosseguen des de fa uns set anys, quan van començar les ocupacions.

La primera hipòtesi de la investigació és que l'incendi hagi sigut provocat. Reforça aquesta tesi el fet que s'han trobat dos focus de foc dins el mateix edifici. "La primera dotació a arribar ha vist flames al replà de la planta baixa", relata el cap del parc de bombers de Santa Coloma, Anníbal Ortiz. L'incendi afectava la sala de comptadors i cremava uns mobles apilonats que ja feia uns dies que algun inquilí havia deixat al replà, que "no és gaire gran". També s'han encès uns pots de pintura, però Ortiz explica que, per sort, el foc no ha arribat a un armariet on hi havia més pots. Ortiz ha atribuït "la gran quantitat de pintura" al fet que algú de l'immoble és pintor professional.

Moment en què els serveis d'emergències treuen el cadàver d'una de les tres víctimes mortals de l'incendi de Santa Coloma de Gramenet.
A la persiana dels baixos i a la paret del carrer s’hi poden llegir pintades contra les ocupacions.

L’edifici consta de sis habitatges distribuïts en tres plantes. Quan els bombers treballaven en l'extinció de l'incendi al replà, han vist que hi havia un altre focus al segon pis. Mentre pujaven, al replà de la primera planta han trobat un cadàver i al de la segona un altre. El pis on hi havia l'incendi tenia la porta oberta i a dins hi han trobat una tercera persona morta. El foc ha cremat el sofà i els mobles del menjador. Al mateix pis han rescatat una dona amb cremades al cos, que està crítica a l'Hospital de la Vall d'Hebron, que s'havia refugiat en una finestra del celobert. Ortiz diu que encara no s'ha pogut determinar "si un incendi és conseqüència de l'altre"; és a dir, si les flames del replà també han causat el foc al pis de la segona planta. Ortiz apunta que els altres habitatges, que tenien la porta tancada, no han quedat afectats. Tret del segon pis, que ha quedat molt malmès per les flames, la resta no ha patit danys importants, segons ha informat el consistori en un comunicat. L’accés a l’edifici i l'escala comunitària, en canvi, han quedat intransitable.

Els cossos de les tres víctimes mortals estaven en molt mal estat a causa de les cremades, però fonts policials avancen que amb tota probabilitat es tracta de tres homes adults que podrien viure al pis incendiat. Els Mossos d'Esquadra treballen per identificar-los i aclarir l'origen de l'incendi, tot i que els veïns estan convençuts que algú l'ha provocat intencionadament. Les sospites apunten a un home que viu a l'edifici i que diumenge a la matinada la Policia Local es va endur detingut per proferir amenaces de mort amb un ganivet i per haver-se enfrontat als agents. El van arrestar quan hi van anar per segon cop, després d'un primer avís per la música alta. L'home, que té antecedents, va pronunciar la frase "Us mataré a tots", que els veïns veuen com una advertència que ha complert perquè dilluns va quedar en llibertat. Amb tot, la policia interpreta que es dirigia als agents.

Un segon foc i un electrocutat

Per si no n'hi hagués prou, els Bombers han rebut l'alerta de l'incendi al carrer Sant Joaquim a les 04.29 h, i pocs minuts després n'han rebut una altra per un segon foc a menys de 100 metres, al número 42 del passeig Llorenç Serra. És un altre immoble conegut pels veïns per les ocupacions conflictives. El Bilal, que viu en un dels dos pisos dels baixos, explica que ha sentit uns crits de matinada. Quan ha obert la porta, s'ha trobat un incendi al replà que cremava un cotxet de nens i l'ha pogut apagar amb una galleda d'aigua. Més tard, els investigadors dels Mossos s'han endut el cotxet cremat i estudien si aquest foc està vinculat amb l'incendi mortal del carrer Sant Joaquim.

Les tres víctimes d'aquesta matinada no són les úniques que s'han produït les últimes setmanes en aquest edifici. També hi va morir un home que es va electrocutar accidentalment, i és per això els veïns també sospiten que l'origen de l'incendi pugui ser la llum punxada. A més dels tres morts i la ferida crítica, el SEM ha atès altres ferits. Un home de 31 anys i una dona de 30 que haurien saltat de l'entresol al carrer per fugir de les flames han estat traslladats a l'Hospital de Santa Coloma però ja han estat donats d'alta. Un altre ferit que ha rebut l'alta in situ és Eduardo Román, de 71 anys, que viu a la primera planta i s'ha despertat per un fort soroll. "Em pensava que es barallaven", diu, pels conflictes habituals, però s'ha trobat l'escala del bloc "en flames" amb un foc "tremend" que venia de baix. "No podia sortir", recorda Román, que ha anat al balcó "per poder respirar".

El replà de la planta baixa on s’ha trobat un dels dos focus de l’incendi al carrer Sant Joaquim.

El fill de l'Eduardo explica que "cada setmana" hi ha baralles al bloc i que moltes nits no es pot dormir per la música alta. "Si dones aquesta direcció quan truques a la policia ja no venen", lamenta.

Fora de la llista d'ocupacions

Com que la propietat havia ofert un lloguer social als pisos ocupats, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, assegura que l'immoble ja no forma part de la llista d'habitatges amb ocupacions. Segons Parlon, els serveis socials no atenen cap dels veïns de l'edifici, tot i que tenen constància dels problemes de convivència per baralles, discussions i queixes pel volum de la música.

L'incendi, que els Bombers han extingit en mitja hora, no ha causat danys estructurals al bloc, però les famílies que hi viuen no podran accedir, de moment, als seus habitatges. Sí que han pogut entrar a recollir les seves pertinences a la tarda, abans que l’edifici quedés tancat i custodiat. De les cinc famílies ateses, dos han demanat als serveis socials un lloc per passar la nit. La resta dormiran amb familiars o amics.

stats