La policia portuguesa identifica un investigat per la desaparició de Madeleine McCann

És el mateix sospitós que fa dos anys un fiscal alemany va considerar principal responsable del segrest, tot i que mai no va ser acusat

3 min
Madeleine McCann

LondresDe tant en tant, el nom de Madeleine McCann omple els titulars dels mitjans d'informació del Regne Unit i, d'esquitxada, de la resta d'Europa, especialment Portugal. En les últimes dotze hores, el nom d'aquesta noia, desapareguda quan tenia tres anys d'un apartament turístic de Praia da Luz, a l'Algarve, el 3 de maig del 2007, mentre els pares sopaven en un restaurant pròxim del mateix complex, ha tornat a primera pàgina. Sense anomenar-lo explícitament, la policia portuguesa ha confirmat aquest dijous a la nit, en un comunicat, que el mateix home que fa dos anys va ser considerat sospitós del segrest de la Madeleine per part d'investigadors alemanys ha sigut declarat formalment "investigat" o sospitós oficial. De moment, però, encara no ha sigut acusat formalment del segrest.

L'home és Christian Brueckner, de 45 anys, actualment en presó per possessió i tràfic de drogues i per la violació d'una ciutadana nord-americana, de 72 anys, que va cometre el 2005 a la mateixa localitat de Praia da Luz, on va viure des de finals dels anys noranta i el 2007. Segons la premsa anglesa, Brueckner va conèixer la nova condició dimecres al matí, mitjançant una comunicació del Portimao del Departament d'Investigació Criminal i Enjudiciament (DIAP) de Faro (Portugal), que porta el cas, i que se li va lliurar a la seva cel·la de la presó. Brueckner va romandre en silenci després d'haver-ne estat informat i es va negar a ser interrogat com a part del procediment penal portuguès.

Fonts relacionades amb diferents etapes de la investigació han declarat aquest matí a diversos mitjans radiofònics britànics que, més que un moviment derivat de la troballa de proves concloents amb què elevar un cas contra Brueckner davant d'un jutge, la declaració d'investigat és, sobretot, una mesura de precaució de les autoritats portugueses.

La raó és la figura de la prescripció jurídica en aquell país, que implica que els autors de delictes castigats amb una pena màxima superior a deu anys en general no poden ser processats un cop n'han passat quinze des de la comissió del suposat delicte. I el pròxim 3 de maig es complirà aquest termini per a la desaparició de Madeleine McCann. Amb la declaració d'investigat, les autoritats portugueses volen mantenir totes les opcions obertes.

Kate i Gerry McCann aguantant una imatge virtual de la seva filla, Madeleine, feta cinc anys després de la desaparició.

Durant dècada i mitja, el cas ha continuat captant l'atenció de l'opinió pública britànica, que va viure aquells dies amb una angoixa creixent atiada per tota mena d'informacions i rumors, que fins i tot van arribar a esquitxar els mateixos pares de la víctima com a possibles implicats en la desaparició, unes sospites sense cap fonament, però, i que finalment es van tancar alhora que els portuguesos van tancar la primera investigació, el 2008.

Termini legal

Els motius legals per fer de Brueckner un investigat ja els va donar a conèixer la policia alemanya fa dos anys, quan el fiscal del Tribunal Regional de Braunschweig (Baixa Saxònia, al nord del país), que investigava la desaparició de la nena, es va trobar damunt de la taula amb el testimoni d'un altre pres al qual, suposadament, el principal sospitós va confessar que havia arrabassat la Madeleine. A més, els registres del seu telèfon mòbil el van situar a Praia da Luz la nit que la noia va desaparèixer.

Ara s'obre camí la possibilitat que Brueckner sigui traslladat d'Alemanya a l'Algarve per a un interrogatori formal. Amb tot, no hi ha cap previsió immediata per intentar interrogar-lo a Portugal, entre altres raons per la negativa inicial de l'implicat.

De moment, els investigadors alemanys han centrat els seus esforços en el treball forense sobre la furgoneta camper VW que Brueckner va utilitzar mentre vivia a l'Algarve. Després del tancament de la primera investigació, la policia portuguesa la va reobrir posteriorment, a instàncies de Scotland Yard el 2011. Ara la investigació britànica –Operation Grange– fa onze anys que està oberta, però de moment no ha donat cap fruit. El més a prop que s'ha estat mai d'una resolució del cas, almenys oficialment, va tenir lloc fa dos anys, quan els alemanys van apuntar a Brueckner i quan l'esmentat fiscal del Tribunal Regional de Braunschweig va considerar que Madeleine McCann era morta. Tot i això, el seu estatus legal al Regne Unit continua sent "desapareguda".

stats