Successos

Els tentacles dels Latin Kings a Catalunya: "Moriràs pels teus germans si és necessari"

Els 16 membres de la màfia que la Guàrdia Civil va detenir la setmana passada queden en llibertat amb càrrecs

3 min
Pintada dels Latin Kings al Baix Llobregat / XAVIER BERTRAL

BarcelonaÉs molt difícil sortir dels Latin Kings un cop hi has entrat. Dit d'una altra manera, per sortir s'ha de patir. Ho demostra el cas d'A.C.P., conegut com a Toni, un dels membres de la banda. Per problemes de salut mental es va distanciar del grup. Els supremas, els líders de l'organització, li van donar sis mesos de marge, però ja el van avisar: si no tornava, seria castigat. No volia tornar, però va acabar tornant per por. Els càstigs van des de rebre cops durant un mínim de 30 segons fins a la humiliació, per exemple, fent flexions fins a acabar exhaust. Tot davant dels altres membres del grup. Però sortir dels Latin Kings és molt més difícil que això i ho demostra la investigació de la Guàrdia Civil que ha desarticulat aquesta banda que tenia tentacles per tot Catalunya. La seva és una història de droga i, sobretot, d'agressions, la majoria de les quals, precisament, a exmembres de l'organització.

La Guàrdia Civil va detenir la setmana passada 32 persones per formar part d'aquesta màfia. Finalment, 16 van passar a disposició judicial i tots han quedat en llibertat amb càrrecs. La resolució del jutge descriu l'estricte i jeràrquic funcionament d'aquesta banda i les diverses baralles i venjances en les quals haurien participat. Tot comença amb dos sobrenoms: Star, amb el rang de reina, i Trikimiki, el rei. Ells dos eren els supremas de Reino Hispano, la facció catalana dels Latin Kings que començava a Rubí i acabava a Reus. A sota seu hi havia diverses faccions o "capítols", que també tenien els seus malnoms i els seus càrrecs. Inca, per exemple, era el rang del líder d'una facció. A Reus dominava el De la C i al capítol de la Sagrada Família, que incloïa Barcelona i l'Hospitalet, el Pistolas. En canvi, a Granollers liderava el Hulk i a Rubí el Matatan. Tots plegats es trobaven a les "360", les reunions de la banda. 360 per què? Perquè s'asseien en forma de cercle i era al mig on tenien lloc les vexacions, agressions i humiliacions dels membres que volien abandonar el grup o havien comès algun error dintre de la màfia.

Cada facció de la banda tenia autonomia, però sempre havia de passar comptes amb els líders suprems. Per exemple, segons la investigació de la Guàrdia Civil, els supremas revisaven els cofres (eren caixes d'estalvi) que tenien totes les faccions. Allà hi anaven els diners provinents del tràfic de drogues, sobretot haixix i marihuana, de les estafes que cometien i també de les multes que pagaven els membres sancionats. I no només això: també pagaven una quota per formar part de la banda. Formar part de Reino Hispano, però, anava molt més enllà d'un pagament mensual. En les cases dels sospitosos la policia hi va trobar manuals de conducta i volums amb totes les normes internes. Aquests en són alguns fragments: "Estan prohibides les activitats homosexuals, bisexuals i transsexuals. Qualsevol membre que participi en activitats homosexuals serà suspès i posat en investigació"; "Cada membre honorarà, respectarà i protegirà amb la seva vida i reputació tots els membres de l'Almighty Latin King & Queen Nation"; "Moriràs pels teus germans si és necessari".

Llarga llista

La Guàrdia Civil els imputa desenes de baralles. La llista és molt llarga i es remunta a l'any 2017. El dia 23 de novembre d'aquell any van detenir a Reus dos membres de la banda per pegar a un menor d'edat que precisament volia deixar l'organització. El mateix va passar el 26 de setembre de 2018. Uns mesos abans, van detenir un altre membre per amenaçar de mort la seva exparella. La dona va ser obligada a entrar als Latin Kings i, quan la relació de parella es va acabar, va voler abandonar la banda. Cinc anys després, el 9 d'abril de 2023, un membre de la banda va agredir un exmembre de la màfia amb una ampolla de vidre trencada. La víctima gairebé perd la vida.

L'única baralla en la qual una persona va acabar morint va ser el 28 de gener de 2023 en un bar de Terrassa. "Diversos membres del capítol de Rubí van fer ús d'armes blanques, amb el resultat de diverses persones ferides i una de morta. Haurien fet ostentació de la seva pertinença a la banda durant el desenvolupament de la baralla", apunta el document judicial, que també narra com els Latin Kings exigien pagaments mensuals a alguns bars per deixar-los tranquils. Les amenaces, sovint, anaven acompanyades d'armes blanques i pistoles Taser (en van trobar algunes a casa dels detinguts, així com importants quantitats de marihuana). La policia també sospita que tenien armes de foc, sobretot quan alguns dels membres parlen de "joguina" o "love". Tots els detinguts han quedat en llibertat, però no poden sortir de l'Estat i estan investigats pels delictes de pertinença a organització criminal, coaccions, amenaces, estafa i tràfic de drogues.

stats