Societat 10/10/2019

Es neguen a tancar 11 pisos turístics que han perdut la llicència a Barcelona

L’empresa Negre BCN continua operant sense problemes, tot i la retirada de la llicència municipal

A.l.
2 min
El bloc de passeig de sant Joan

BarcelonaFa dos mesos, a l’agost, l’Ajuntament de Barcelona va comunicar a l’empresa Negre BCN Apartaments que deixava sense llicència els 11 pisos que operava com a apartaments turístics al carrer València 366, a l’Eixample barceloní. L’expedient concloïa que la titularitat dels pisos no es corresponia amb la de l’empresa que els comercialitzava i, per tant, se’ls deixava sense llicència, una decisió que arribava després d’un reportatge de l’ARA sobre aquesta finca.

Tot i la decisió del consistori d’Ada Colau, els apartaments continuen operant i l’entrada i sortida de turistes hi ha seguit sent habitual durant aquestes últimes setmanes. Famílies senceres, parelles joves o grups d’amics que arriben amb les maletes per passar uns dies a Barcelona i que s’instal·len en uns apartaments que s’han quedat sense llicència. Així mateix, a la web que l’empresa té publicitant la seva oferta a Barcelona, es poden fer reserves sense cap tipus de problema per al que queda d’any 2019 i per al 2020, i alhora en el calendari d’ocupació de cadascun dels pisos es pot comprovar com els apartaments que ja no tenen llicència municipal estan llogats durant gran part dels pròxims mesos. L’empresa manté que no està d’acord amb la suspensió de la llicència i anuncia que portarà aviat el cas als tribunals interposant una demanda. “L’activitat genera més de 6 llocs de treball directes i beneficia molt el comerç de la zona”, exposava aquesta setmana un portaveu de l’empresa, que afegia que la “restricció de l’activitat econòmica dels petits empresaris és la causa principal de l’alt atur a Catalunya i tot l’estat espanyol”.

Negre BCN Apartaments ofereix a la seva pàgina web 24 apartaments, 17 com a pisos turístics i 7 més per a estades superiors als 31 dies, en aquest cas apartaments que poden operar sense llicència, com si fos un lloguer. Aquest estiu, l’Ajuntament de Barcelona ha revocat les llicències dels 11 pisos del carrer València i està en tràmits de fer el mateix amb dos pisos més del passeig de Sant Joan, un edifici que fa cantonada amb València i és a escassos metres de l’altre immoble. En canvi, es mantindran les llicències de quatre pisos d’aquest segon edifici que sí que compleixen la normativa.

Quan es tanqui aquest segon expedient, els tècnics municipals tenen previst fer les inspeccions pertinents als dos edificis per comprovar que no s’hi segueix operant. Les multes poden ascendir a 60.000 euros per cadascun dels pisos que manté l’activitat sense llicència.

Un cas de fa més de 10 anys

Aquest cas s’arrossega des de fa més d’una dècada, quan les queixes dels veïns van comportar les primeres inspeccions. El juny del 2008, l’inspector de districte Joan Llucià ja ordenava el cessament de l’activitat de 10 pisos. Set anys després, el febrer del 2015, la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, concloïa que “l’actuació del servei municipal” no s’havia “ajustat a dret” i que calia un cessament immediat de l’activitat. En aquelles mateixes dates, tal com va explicar l’ARA, la responsable de llicències de l’Eixample, Patrícia Mestre, també reclamava que 13 dels 17 pisos que operaven com a turístics havien de perdre la llicència. Cosa que no ha passat fins aquest agost, quatre anys més tard.

stats