Salut
Societat 12/09/2019

Tercera alerta sanitària de listeriosi a Andalusia

Les proves de la listèria han confirmat un afectat pel consum de llardons de la marca La Montanera del Sur

Ara
2 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

BarcelonaEl degoteig de casos de listeriosi no s'atura. La Junta d'Andalusia ha decretat aquest dijous una nova alerta sanitària pel bacteri de la listèria, la tercera en menys d'un mes després de la de la carn La Mechá de Sevilla i la de l'empresa Sabores de Paterna. La conselleria de Salut andalusa ha comunicat a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició que uns llardons de la marca La Montanera del Sur, produïts per l'empresa Incarybe S.L. de Benaoján, han donat positiu en les anàlisis provisionals. Les primeres anàlisis confirmen un afectat pel consum d'aquest producte.

El govern andalús ha immobilitzat tots els productes de la marca com a mesura de precaució i, si bé l'empresa ha paralitzat la producció voluntàriament, la Junta ha decretat el tancament cautelar de la fàbrica. El conseller de Salut, Jesús Aguirre, ha explicat que les mostres es van prendre el 6 de setembre, després de rebre un avís per possible contaminació alimentària compatible amb la listeriosi. Concretament, set persones d'una mateixa família van anar a l'Hospital Costa del Sol de Marbella (Màlaga) amb símptomes de tenir una intoxicació després d'haver consumit els llardons de la marca La Montanera del Sur en un restaurant de Ronda.

Amb tot, només un dels familiars –un home de 47 anys– ha donat positiu per listèria i està ingressat en un hospital a Anglaterra, on resideix. Segons la Junta, de les sis persones restants que van consumir els llardons amb ell, tres han donat negatiu al test i les altres tres continuen pendents dels resultats, entre les quals la dona de l'afectat, que està ingressada.

Aguirre ha aprofitat l'avinentesa per descartar que la soca trobada a la carn entatxonada de l'empresa gaditana Sabores de Paterna sigui la mateixa que la detectada a la fàbrica de Magrudis, la causant del brot de listeriosi més important que hi ha hagut mai a l'Estat. De fet, el conseller andalús ha remarcat "les diferències" entre les dues afectacions –no es té constància d'afectacions de la segona alerta sanitària– i ha assegurat que la setmana que ve se'n podran presentar els resultats definitius. Arran del brot de listeriosi de La Mechá, el consum de carn entatxonada s'ha desplomat un 60%, d'acord amb les dades de l'Associació Nacional d'Indústries de la Carn d'Espanya (Anice).

stats