Salut
Societat 06/09/2019

Nova alerta per listèria en carn entatxonada de la marca Sabores de Paterna

Salut sospita que a Catalunya hi ha sis nous contagis relacionats amb el consum d'aquesta carn

Agències / Gemma Garrido Granger
3 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

BarcelonaLa Junta d'Andalusia ha declarat aquest divendres una nova alerta sanitària per listeriosi després de trobar una carn entatxonada contaminada pel bacteri de la marca Sabores de Paterna, de la província de Cadis. El conseller de Salut, Jesús Aguirre, ha informat avui en roda de premsa que no hi ha cap cas detectat de listèria però s'han trobat evidències de la contaminació de la carn de Sabores de Paterna, amb una fàbrica a Paterna de Rivera (Cadis) i que, per això, ja ha avisat a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (Aesan).

L'alcalde d'aquesta localitat gaditana, Andrés Díaz, ha explicat aquest divendres que l'activitat de Sabores de Paterna s'ha suspès i que restarà tancada "com a mesura de prevenció" fins que es conegui l'abast del bacteri. En declaracions a Efe, també ha apuntat que Sabores de Paterna és un negoci familiar, que destaca per la carn entatxonada, els llardons i una línia de guisats envasats, i ha assegurat que ja ha contactat amb altres distribuïdors a Madrid, Huelva i Màlaga.

De fet, l'Aesan ha explicat que la carn presumptament contaminada s'ha venut a Andalusia i a Madrid. Es tracta del lot 13/08/19 amb data de caducitat 13/11/2019 que afecta 298 quilos, dels quals, 7,1 kg. s'han distribuït en un establiment madrileny i, la resta, a la comunitat andalusa. L'organisme recomana a les persones que tinguin carn dels lots afectats a casa que s'abstinguin de consumir-la i a les dones embarassades que consultin les recomanacions de l'Aesan en aquest sentit. Si s'ha consumit el producte i es presenta algun símptoma compatible amb la listeriosi, es recomana acudir a un centre de salut.

Per ara, no es coneix cap afectat. L'alerta va disparar-se, però, quan la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid va comunicar el passat 30 d'agost a la Junta que havia atès un nen de 14 anys a l'Hospital de Mostoles i que sospitaven que era listeriosi. L'adolescent va consumir el 19 d'agost un entrepà de carn entatxonada produïda per Sabores de Paterna a Cadis, però les analítiques han donat un resultat negatiu.

Amb tot, la Junta ha pres mostres de diversos lots d'aquesta carn tant al supermercat on la família del nen va adquirir el producte -i que han donat un resultat negatiu- com a les instal·lacions de la fàbrica, les quals sí que presentaven el bacteri. La prioritat de la conselleria andalusa de Salut -segons Aguirre- és descobrir si el cep de la carn entatxonada Sabores de Paterna és el mateix que el que ha causat el brot de Magrudis.

Setè avortament i 17 casos a Catalunya

D'altra banda, la Junta ha confirmat un setè avortament relacionat amb el brot de listeriosi causat per la carn entatxonada de la marca sevillana La Mechá. Aguirre ha informat que la dona, embarassada de 23 setmanes, va consumir la carn entatxonada de la marca La Mechá setmanes abans de la declaració de l'alerta sanitària el passat 15 d'agost. Segons les dades oficials, el brot de La Mechá suma ja 207 afectats pel bacteri i tres víctimes mortals -totes elles amb patologies prèvies.

A Catalunya també continua el degoteig de nous casos sospitosos relacionats amb el brot andalús de listeriosi: el departament de Salut sospita que en total hi ha 17 persones a Catalunya que s'haurien contagiat del bacteri i que presentarien quadres simptomàtics lleus. Tots ells haurien consumit la carn a Andalusia.

La conselleria ha confirmat aquest divendres que té constància de sis nous possibles contagis, que se sumen als 11 que ja es van anunciar les últimes setmanes. Es tracta de persones del Barcelonès, l'Anoia, l'Alt Empordà, el Vallès Occidental, Osona i el Baix Llobregat. Salut, però, subratlla que les analítiques encara no han confirmat cap dels 17 casos, si bé 5 són "probables" i la resta es consideren "sospitosos".

En declaracions a l’ARA, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va assegurar que "amb tota seguretat" hi haurà casos nous de listeriosi en els pròxims dies, ja que el període d’incubació del bacteri –i per tant fins que es manifesten els primers símptomes– pot ser d’entre 70 i 90 dies.

D'altra banda, un jutjat de Sevilla està investigant la mort d'un nadó de set mesos per listeriosi el febrer passat a un hospital de la capital andalusa. L'organització de consumidors Facua ha presentat una denuncia perquè assegura que la mare del petit havia consumit carn entatxonada de la marca 'La Mechá' dos mesos abans. La Junta d'Andalusia també està investigant l'origen de la infecció.

stats