Societat 29/08/2019

L'empresa causant del brot de listeriosi va amagar que havia venut xoriços malgrat la prohibició de la Junta

L'Ajuntament de Sevilla denunciarà Magrudis: tres productes no es van analitzar i es desconeix si també estaven contaminats pel bacteri

Ara
3 min
S'amplien a onze els possibles afectats per listeriosi a Catalunya

BarcelonaL'empresa sevillana Magrudis, causant del brot de listeriosi que ha contagiat més de 200 persones arreu de l'Estat, va continuar venent xoriço i botifarra malgrat l'ordre de la Junta d'Andalusia de paralitzar la fabricació, comercialització i venda dels seus productes el passat 20 d'agost. L'Ajuntament de Sevilla ha informat aquest dijous al govern andalús que un equip d'inspectors ha detectat albarans de devolucions de productes que l'empresa havia ocultat a les administracions i als quals no se'ls havia pogut fer cap seguiment epidemiològic. Concretament, Magrudis no va incloure al llistat entregat al consistori el xoriço, el xoriço picant i la botifarra, uns productes que, per tant, es desconeix si estan afectats pel bacteri de la listèria.

L'empresa va negar durant les primeres inspeccions, durant la primera quinzena d'agost, que aquests tres productes estiguessin a la venda. La direcció general de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica andalusa, però, va demanar el passat 20 d'agost al govern que paralitzés l'activitat de la fàbrica i retirés tots els productes Magrudis del mercat perquè "havien estat elaborats a les mateixes instal·lacions i en les mateixes condicions ambientals" que la carn entatxonada contaminada. "No es coneix l'origen o el focus de contaminació i és necessari ampliar la prohibició de fabricació, comercialització i venda d'aquests productes a partir d'aquest moment", deia l'informe emès per l'organisme i al qual ha tingut accés 'El País'.

Així, i encara que l'empresa negava que els xoriços i la botifarra estiguessin a la venda, els tres productes es van incloure igualment en el veto. Els inspectors prendran ara mostres d'aquests embotits, com ja s'ha fet amb 12 productes més. Fins al moment, els resultats d'aquestes proves han revelat que la carn entatxonada, el llom amb xerès i el llom amb pebre estaven contaminats, així com una carn entatxonada de marca blanca elaborada per Magrudis però venuda per l'empresa Comercial Martínez León.

Denúncies contra l'empresa

Sense treva en l'intercanvi d'acusacions entre la Junta d'Andalusia i l'Ajuntament de Sevilla: el portaveu de l'executiu andalús, Elías Bendodo (PP), ha acusat aquest dijous en roda de premsa el consistori de la capital andalusa de no incloure aquests tres productes en el llistat que els va fer arribar. La Junta assegura que va saber sobre la comercialització del xoriço i la botifarra per una cadena de supermercats que va avisar que havia retirat productes Magrudis dies després del 20 d'agost (quan es va ordenar la paral·lització de la fàbrica). En aquest sentit, el popular ha denunciat que les competències en inspeccions de salut alimentàries siguin municipals i ha avisat que la Junta estudiarà la forma d'assumir-les.

L'únic punt en què coincideixen ambdues administracions és que l'empresa Magrudis ha amagat informació i, per això, han presentat dos escrits (independents) davant la fiscalia per "encapsulació de dades i manca de col·laboració en la investigació" decretada i coordinada des de la Junta d'Andalusia. Bendodo apunta que l'empresa sevillana hauria comès un delicte contra la salut pública.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha ampliat aquest dijous l'alerta a qualsevol producte elaborat o comercialitzat per l'empresa Magrudis a nivell estatal, si bé tots els establiments que venien aquest producte estan ubicats a Andalusia. L'Aesan, que depèn del ministeri de Sanitat, aconsella a les persones que tinguin envasos al seu domicili que s'abstinguin de consumir-los i que s'adrecin a un centre de salut en cas de haver-los ingerit i presentin símptomes (febres altes o diarrees, per exemple).

Casos a comptagotes: 11 possibles afectats

Salut ha elevat a 11 els possibles afectats per listeriosi a Catalunya amb dues noves persones que tenien símptomes i havien consumit carn entatxonada d'Andalusia: una al Maresme i una altra al Ripollès. Els dos quadres presentaven, això sí, símptomes lleus, com ara diarrees. Ara s'està a l'espera de les analítiques per verificar si es tracta de casos confirmats o no.

Aquest dimecres el departament de Salut ja va parlar de quatre nous casos, al Barcelonès, al Gironès, a la Garrotxa i al Vallès Occidental. Si bé encara no se n’ha confirmat el contagi mitjançant analítiques, la conselleria va anunciar que els afectats presentaven símptomes compatibles amb la listeriosi –diarrees amb febre o sense– i que tots ells havien consumit la carn contaminada.

Aquests sis nous casos se sumen als cinc que ja es coneixien –dues persones de la Catalunya Central, dues del Vallès i una del Barcelonès– i, tot i que les analítiques no confirmen la presència del bacteri a l’organisme, l’Agència de Salut Pública de Catalunya considera “probable” la infecció. Cal una càrrega forta perquè les analítiques donin positiu. “Havien viatjat a Andalusia i havien consumit carn entatxonada”, van apuntar fonts governamentals.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, explicava en declaracions a l’ARA que hi hauria més casos de listeriosi “amb tota seguretat”, ja que entre el contagi i els primers símptomes poden passar fins a 90 dies. El ministeri de Sanitat va confirmar ahir un total de 203 casos d’infecció per listèria relacionats amb el brot, la majoria dels quals (196) a Andalusia.

stats