LGTBI-fòbia
Societat 14/07/2023

La transfòbia ja és la segona causa de discriminació al col·lectiu LGTBI

L'Observatori contra l'Homofòbia assegura que el col·lectiu ha estat al centre dels discursos d'odi arran del debat de la llei trans

Pau Castellote
3 min
Dia de l'orgull LGTBI a Barcelona

Barcelona"Uns nois em van agafar el mòbil i van sortir corrent, dient-me «Ets un maricón»". És el testimoni d'un noi trans que va denunciar davant dels Mossos d'Esquadra haver patit una agressió LGTBI-fòbica el 2022, un dels 237 casos que ha recollit l'Observatori contra l'Homofòbia (l'OCH) en el seu informe del 2022. La transfòbia és, per primer any, la segona causa de discriminació. Des del 2019, aquestes incidències han passat del 10% a suposar el 22%. Des de l'OCH adverteixen que el fet que hagi augmentat darrerament la visibilitat d'aquest col·lectiu també l'ha posat en la diana de les formacions d'extrema dreta i que això s'ha traduït en un augment de la violència i de les "boles" que es difonen sobre ells.

Cristian Carrer, psicòleg social i coordinador tècnic de l'OCH explica que el debat que va suscitar la llei trans (que es va aprovar el 2022) és un dels motius que justifica l'augment de discriminacions i agressions al col·lectiu, especialment a les dones trans. El 2021 les agressions transfòbiques eren un 16,4% del total, mentre que l'any passat van suposar ja un 22,4% de les registrades. Precisament els mesos de més denúncies són març, maig i juny, que recullen algunes de les dates significatives per la reivindicació del moviment i la tramitació de la nova llei. L'Observatori s'ha mostrat especialment preocupat per l'augment de la transfòbia.

En general, la causa majoritària de discriminació continua sent la gaifòbia, que suposa un 56,1% del total de casos. Per primera vegada, l'informe de l'OCH recull més agressions físiques que verbals —un 24,9% i 23,2%, respectivament—, un fet que atribueixen als discursos reaccionaris que branden alguns partits, els quals no han mencionat. "El discurs d'odi és l'avantsala dels delictes d'odi", ha dit Eugeni Rodríguez, president de l'OCH en una roda de premsa feta aquest dijous.

La lesbofòbia s'apropa aquest 2022 a un 9% de les incidències, i els incidents per motius generals de LGTBI-fòbia suposen un 11% del total de 237 incidències. Hi ha hagut un descens de denúncies respecte al 2021, en què l'OCH va recollir 284 incidències, però segueix preocupant la infradenúncia.

El 2022 confirma una tendència cap a interposar més denúncies per les agressions LGTBI-fòbiques, però segons l'Observatori al voltant d'un 40% de persones segueixen denunciant per la via penal o administrativa per buscar alguna reparació. Les dades del 2021 i el 2022, però, milloren de manera significativa les del 2019, en què no es denunciaven el 71,3% de les incidències.

La presentació d'aquestes dades preocupants s'ha fet just abans de la celebració del Pride a Barcelona, que se celebrarà els dies 14 i 15 de juliol. Les reivindicacions que segueixen el Dia de l'Orgull s'alineen amb un dels objectius principals de l'OCH: reparar la dignitat de les víctimes d'aquests incidents. Des de l'observatori fan aquest plantejament conscients que "la gran majoria d'agressors tenen total impunitat", en paraules de Rodríguez.

La gent gran no denuncia

Una de les línies en què treballa l'observatori, de cara el futur, és aconseguir més denúncies per part dels majors de 60 anys, una franja d'edat –expliquen– en què pot haver-hi més estigmes. Només el 0,7% de les incidències que recull l'OCH són de majors de 60 anys. Per aquest motiu treballen en l'elaboració d'un conveni conjunt amb la Fundació Enllaç, que defensa especialment la dignitat de les persones LGTBI d'edat avançada. "La violència contra les persones grans és una violència oculta", afirma Josep Maria Mesquida, de l'àrea de coneixement i formació de la fundació. L'observatori també està col·laborant amb Comissions Obreres per fer un conveni aplicable a treballadors que pateixin aquestes discriminacions.

Avenços

No tot preocupa a l'OCH, i també hi ha motius per ser optimistes. L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació (OITND) —creada el març de 2022 en desenvolupament de la llei 11/2024, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia— busca marcar el camí pel que fa a l'àmbit institucional. L'OITND treballa en una macroenquesta amb una mostra de 8.000 persones que seria la primera fotografia sobre les discriminacions representativa de Catalunya. Així mateix, Eugeni Rodríguez ha donat importància a la modificació de la llei 11/2014 que s'hauria d'aprovar aquest mes de juliol al Parlament. La modificació pretén prioritzar "la reparació de les víctimes i adequar el règim de sancions a la gravetat de les incidències".

stats