Igualtat

Aprovada la llei trans que permet canviar de sexe al DNI sense un informe mèdic

El govern espanyol dona llum verda a la polèmica norma, que garanteix la nova identitat en quatre mesos a partir dels 16 anys

3 min
Marxa del moviment LGTBI!+, a Barcelona

MadridDesprés d'un llarg i tortuós camí, la llei trans ha vist aquest dilluns, finalment, la llum. Just la vigília del dia que se celebra l'Orgull LGTBI, el consell de ministres ha aprovat la normativa impulsada pel ministeri d'Igualtat que pilota Irene Montero i que permetrà, entre d'altres, canviar de sexe a partir dels 16 anys sense que calgui un informe mèdic o haver de passar un tractament hormonal, cosa que suposa una "despatologització", segons ha dit la mateixa Montero en roda de premsa. La llei reconeix, així, la lliure determinació de gènere, no sense que hagi generat divisió entre el moviment feminista i entre els mateixos socis del govern de coalició, el PSOE i Unides Podem. "Les persones trans podran ser reconegudes per les administracions pel que són, sense por i sense culpa", ha defensat Montero.

Ha hagut de passar un any des que el consell de ministres va aprovar l'avantprojecte de la llei trans després d'unes difícils negociacions en el si del govern de coalició, amb el xoc de posicionaments entre l'exvicepresidenta espanyola Carmen Calvo i la ministra Irene Montero. Finalment, el Consell d'Estat va emetre el seu informe –no vinculant– dijous passat, però el text no es farà públic fins que el text de la llei no s'enviï al Congrés, on a partir d'ara la normativa ha de començar la seva tramitació i els grups hi podran fer les seves aportacions. La llei aprovada aquest dilluns en el consell de ministres respecta l'essència original de fa un any i només incorpora alguns canvis "tècnics" després de l'informe crític que va emetre a l'abril el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Canvi de sexe sense informe mèdic

La normativa impulsada per Montero estableix que el canvi de sexe al DNI es podrà fer a partir dels 16 anys sense cap limitació, és a dir, no caldrà haver d'aportar un informe psicològic ni fer un tractament hormonal, com passava fins ara. El que haurà de fer el sol·licitant és omplir un formulari i exposar la seva voluntat de canvi. Tres mesos després hi haurà de tornar per ratificar la decisió i, passat un mes, ja es dictarà la resolució final i es podrà canviar el sexe i el nom al DNI. D'aquesta manera, en un termini màxim de quatre mesos des de la primera sol·licitud ja es tindrà la nova identitat. El CGPJ considerava que s'hauria d'elevar als 18 anys l'aprovació judicial per canviar de gènere.

El canvi de sexe també es podrà sol·licitar a partir dels 12 anys. En el cas dels menors entre 12 i 14 anys es necessitarà l'aprovació judicial, mentre que les persones entre 14 i 16 anys que ho sol·licitin necessitaran l'assistència de pares o tutors legals. Els menors de 12 anys podran canviar el seu nom al DNI. Precisament, just el dia que el consell de ministres aprovava la normativa, s'ha fet públic que un jutge d'Ourense (Galícia) va concedir el 10 de juny el canvi de sexe a un nen de vuit anys després de constatar la "maduresa suficient" i la seva "situació estable de transsexualitat" per permetre el canvi de dona a home, segons informa l'agència Efe.

Una de les novetats que incorpora la norma respecte a l'avantprojecte que el consell de ministres va aprovar en primera volta el juny de l'any passat és que l'estat espanyol reconeixerà el canvi d'identitat per a les persones trans que siguin migrants, és a dir, que podran canviar els documents que siguin expedits a Espanya "si al seu país no tenen els drets trans reconeguts", ha explicat la ministra Irene Montero.

Filiació dels fills de lesbianes i bisexuals

La llei trans també incorpora una modificació del Codi Penal –en concret, de l'article 120– perquè a les dones lesbianes i bisexuals se'ls pugui reconèixer la filiació dels seus fills sense haver d'estar casades. És a dir, les dones no gestants podran ser reconegudes com a mares del nadó amb una simple declaració de conformitat en el moment del registre. També els permet tornar a tenir accés a les tècniques de reproducció assistida a través del Sistema Nacional de Salut, una qüestió que el PP va eliminar l'any 2007 quan era al govern. La llei, a més, adoptarà mesures per protegir les persones intersexuals (neixen amb trets genitals que no s'adeqüen al binarisme home/dona) i es prohibirà les mutilacions genitals quirúrgiques fins als 12 anys, sempre que no hi hagi un risc per a la salut del nadó.

La normativa prohibeix, d'altra banda, les teràpies de conversió per modificar l'orientació, identitat sexual o l'expressió de gènere amb independència que se n'hagi donat el consentiment. "Les persones LGTBI no necessiten cap cura, qui ho necessita és la LGTBI-fòbia", ha afirmat Montero. En aquest sentit, a banda de prohibir les teràpies de conversió, la llei també incorporarà un règim antidiscriminatori que inclourà sancions que aniran des dels 200 euros fins als 15.000, i que castigaran conductes com ara pintades o insults, prohibir l'entrada a bars o espais públics a persones LGTBI, o continguts discriminatoris en llibres de text. Igualtat també obre la possibilitat de celebrar matrimonis homosexuals en les oficines consulars espanyoles.

stats