Tres denúncies d’abusos sexuals contra un professor d’hípica

L’home ja havia anat a judici per un quart cas i va sortir-ne absolt per falta de proves

i
Albert Llimós Bifet
3 min
El professor d'hípica durant la celebració del judici

BarcelonaTres dones van denunciar el 13 d’abril Xavier P., professor d’hípica de Vilallonga de Ter, al Ripollès, per abusos sexuals. Són tres denúncies que arriben després que la secció tercera de l’Audiència de Girona l’absolgués aquest mes de març d'haver abusat sexualment d’una noia de 15 anys. L’ARA, a més, té constància d’una cinquena noia a qui presumptament el professor va fer tocaments, però que, de moment, no ha volgut cursar la denúncia.

El primer dels casos data del 1996, quan la Cristina tenia 17 anys. A l’estiu anava a l’hípica a ajudar; s'hi passava moltes hores i fins i tot es quedava a dinar amb la família d’ell, propietària de l’hípica. Un dia el professor la va agafar desprevinguda, va començar a fer-li pessigolles i va tocar-li els pits. Ella se’l va treure de sobre i l’endemà ho va explicar als pares. No hi va haver denúncia. Era una altra època. El tema es va tancar amb una conversa entre el Xavier i el pare de la Cristina, que va advertir-lo que si tornava a passar un fet similar el denunciaria. “No ho va negar, va demanar disculpes”, recorda la Cristina.

El cas de la Sonia es remunta a fa poc més d’una dècada. El va conèixer quan tenia 16 anys i va anar a les colònies que ell organitzava. Va notar que ràpidament hi va haver cert favoritisme cap a la seva figura; ell era molt afectuós amb ella. El segon estiu, quan una monitora es va posar malalta, el professor va quedar-se a dormir en un dels bungalous on hi havia les menors descansant. De bon matí, va entrar a l’habitació de la noia i va començar a fer-li petons al cap i carícies al coll mentre ella es quedava confosa sense saber reaccionar. No va passar res més. Fins que uns mesos més tard, li va demanar que l’ajudés a cuidar els cavalls en una trobada a l’Hospitalet de Llobregat. Van anar a dinar i ell la va seguir al bany, on va abraçar-la i tocar-li el cul. La Sonia va poder sortir-se’n, però a l’exterior ell va seguir. Va asseure’s en un banc, va començar a fer-li un massatge i va tocar-li els pits per sota de la samarreta.

El mateix patró vint anys més tard

La Marta és la tercera denunciant que porta l’advocada Carla Vall. Va començar a anar a les colònies de Vilallonga de Ter quan tenia 13 anys. Durant els primers anys notava que el professor era molt pròxim. A vegades li tocava el cul amb l’excusa d’ajudar-la a muntar, però ella no hi donava cap importància. “Munto des dels sis anys, sé pujar al cavall, no cal que em toqui el cul per fer-ho”, relata ella, que a partir del 2015 anava els divendres a una hípica de la Floresta on el professor donava classes. L’hivern del 2016, quan havien acabat l’entrenament, ell la va agafar per darrere i la va començar a acariciar pel ventre, pujant a poc a poc, mentre li xiuxiuejava coses a l’orella. Ella estava paralitzada. Per sort, una companya que havia anat al bany va aparèixer al lloc on es trobaven i va permetre que la Marta s’escapolís del professor. “Què hauria passat si la noia no hagués aparegut?”, es preguntava. L'hi va explicar a una amiga, però no va dir res a casa: “No volia perdre tot allò. Tenia la percepció que si ho explicava em quedaria sense res, que perdria el que em feia feliç: vaig decidir que era millor callar”.

Durant els últims mesos, a la Marta se li va “remoure tot” el que havia viscut a l’hípica. Ho havia aparcat durant uns anys, però de sobte es va “posar a plorar”, conscient que “amb 16 anys no tenia els recursos psicològics per tractar aquesta situació”. Ara sí. I a l'assabentar-se que hi havia un altre cas que havia arribat als jutjats i que podia repetir-se l’escena que tant li sonava amb altres noies, va decidir que havia de fer alguna cosa per evitar-ho.

stats