Societat 28/10/2014

Troben una trentena de capgrossos completament blancs al Parc de l'Alt Pirineu

Les larves de tòtil es portaran a l'Escola de Natura de Parets del Vallès per estudiar-les

Acn
1 min

RialpEn una tolla d'aigua a més de 1.500 metres d'altura, dins del Massís del Pic de l'Orri, s'ha localitzat una trentena de capgrossos completament blancs. La troballa l'ha fet de manera fortuïta una tècnic forestal i membre de l'Associació ambientalista Lo Pi Negre. A la tolla hi havia una població d'unes 300 larves de tòtil (Alytes obstetricans) entre les quals es trobaven 26 capgrossos amb una coloració anormal aparentment leucítiques. A Catalunya, no existeixen dades en els quals s'hagin trobat tants exemplars.

Els animals leucítics són completament blancs i, a diferència dels albins, la seva coloració tampoc respecta els pigments ataronjats, grocs o daurats de la pell. Membres de la societat catalana d'Herpetologia faran el seguiment i control d'aquestes larves i la seva evolució. També faran una comparativa entre larves de pigmentació anòmala i de pigmentació normal per veure els canvis que pateixen durant l'evolució de larva a metamòrfic.

Meritxell Cases, tècnic forestal que va fer la troballa, ha explicat que els membres de la Societat catalana d'Herpetologia han mostrat un gran interès per aquesta troballa, ja que no hi ha dades d'altres casos amb aquestes característiques numèriques. A l'Escola de natura de Parets del Vallès es podran fer els estudis en condicions controlades i amb absència de predadors. La localització d'aquestes larves blanques ha sigut comunicada al Parc Natural de l'Alt Pirineu, donat que la tolla del Massís de l'Orri està dins l'espai protegit.

stats