SOCIETAT
Societat 09/06/2013

Unió de Pagesos valora en 2.000 hectàrees l'afectació de la pedregada a les comarques de Lleida

El sindicat agrari veu complicat peritar els danys perquè la pedra ha fet cops a la fruita però en molts casos no l'ha trencat

Acn
2 min

BarcelonaLa pedregada d'aquest dissabte a la tarda a les comarques de Lleida ha afectat almenys unes 2.000 hectàrees, principalment de préssecs, nectarines, peres i pomes. Són les primeres valoracions estimades que ha fet el departament d'Agricultura amb els sindicats agraris, a l'espera de la peritació de les asseguradores.

A diferència de l'any passat, la pedregada d'aquest cap de setmana ha estat de menor mida i ha anat acompanyada de molta aigua. L'afectació dels fruits ha estat sobretot a través de cops, i no tant de ferides a la pell de les fruites. Això, segons el coordinador territorial d'Unió de Pagesos a Lleida, Josep Maria Companys, "farà més difícil la valoració".

Segons Companys "els danys podrien ser més grans" dels que s'han calculat inicialment, per això ha demanat que el peritatge es faci d'aquí uns 5 dies, per tenir clara la zona afectada, i a partir d'aquí com més aviat millor. Els fruits afectats són sobretot préssecs, nectarines, préssec pla a Torres de Segre, el terme més afectat, i pera conference i poma a Artesa de Lleida. La pedregada va descarregar sobretot al Segrià, el nord de les Garrigues i el Pla d'Urgell. S'han trobat fruits amb fins a 10 cops de pedra, tot i que en molts casos no es va arribar a danyar la pell dels fruits.

Reunió bilateral aquest dilluns

Aquest dilluns els sindicats agraris i el Govern aprofitaran una reunió ja convocada sobre el virus agrari del foc bacterià, per avaluar els danys de la pedregada. Segons ha explicat Companys, el conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ja ha parlat amb Agroseguro i ha demanat que faci els peritatges ràpidament. Segons el coordinador d'UP, els pagesos demanaran al Govern les rebaixes fiscals que s'acostumen a demanar en aquests casos. A les pedregades de l'any passat es va aconseguir una rebaixa de l'IRPF.

stats