Les universitats catalanes joves, les millors de l’Estat

La UAB és la dotzena del món, segons el rànquing THE150

Les universitats catalanes viuen un dels seus millors moments pel que fa a prestigi internacional. I, de nou, un altre rànquing mundial ho certifica. Segons THE150 Under 50 un llistat que puntua les 150 millors universitats del món de menys de 50 anys–, les universitats catalanes són les millors de l’Estat. El rànquing a nivell espanyol l’encapçala la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), seguida de la Pompeu Fabra (UPF) i de l’Autònoma de Madrid. Però si s’analitza a nivell mundial, la UAB ocupa la dotzena posició; la UPF, la quinzena, i l’Autònoma de Madrid, la 71. El llistat s’ha fet públic en el marc de la Young Universities Summit, una trobada de les millors universitats joves del món que organitza Times Higher Education al Campus Ciutadella de la UPF i que dijous finalitza.

Si s’analitza per països, Espanya se situa en quarta posició, amb 10 universitats ocupant llocs en el rànquing. D’aquestes, quatre són catalanes: la UAB, la UPF, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Politènica (UPC). “És una bona notícia per a Espanya que 10 de les seves universitats surtin a aquesta llista, però hauria de ser motiu de preocupació que apareguin majoritàriament a la part més baixa”, expressa l’editor del rànquing, Phil Baty. En aquest sentit, recorda que el finançament de l’educació superior a Espanya ha caigut un 15% des de 2008 fins a 2014, i que això ha portat a la restricció en la contractació de personal i a retallades salarials del voltant del 20%. “Espanya haurà de treballar dur per assegurar-se que encara pot tenir una bona marca en aquesta llista en els pròxims anys”, reivindica.

El país amb més universitats dins del rànquing és el Regne Unit (25), seguit d’ Austràlia (19) i de França (10). No obstant això, la millor universitat jove del món és de Suïssa, que al rànquing només té posicionades tres universitats. Així, l’ Escola Politècnica Federal de Lausana és la millor universitat de menys de 50 anys del món, seguida de quatre universitats asiàtiques. Una altra dada sorprenent del rànquing és que els Estats Units i el Regne Unit han perdut la seva tradicional dominància i que, cada vegada més, l’Europa continental i l’Àsia van agafant més importància.

“Avançar en la desconnexió”
Aquest dimecres, amb motiu de la inauguració de la trobada d’universitats joves que s’organitza a la UPF, el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha reivindicat que “Catalunya és un país socialment equilibrat amb un sistema universitari compacte i de qualitat” i ha afegit que “cal avançar en el procés de desconnexió de l’Estat perquè es visualitzi a nivell internacional la seva excel·lència”.

Precisament avui, el departament també ha presentat una anàlisi del sistema universitari català basada en els rànquings internacionals, que assegura que els centres catalans estarien més ben posicionats si no se’ls comptés dins d’Espanya. Segons el document del Govern, actualment el sistema universitari català queda equiparat amb la República Txeca, Grècia i Lituània i, contràriament, si s’independitzés, assegura que estaria en les primeres posicions europees.

En la mateixa línia que el rànquing de les universitats joves, l’anàlisi de la Generalitat conclou que les universitats catalanes són les millors de l’Estat.