SALUT
Societat 06/05/2014

Els usuaris de la sanitat demanen al Govern que retorni els diners recaptats amb l'euro per recepta

Sindicats i associacions de consumidors es feliciten per la decisió del Constitucional d'anul·lar la taxa sobre els medicaments

Lara Bonilla
2 min
Els farmacèutics han convocat avui una manifestació per exigir que se'ls paguin les factures pendents i demanen el suport ciutadà.

BarcelonaLa Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) així com la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) han demanat aquest dimarts que la Generalitat torni els diners recaptats amb l'euro per recepta, després que el Tribunal Constitucional l'hagi declarat inconstitucional.

La CUS ha valorat positivament que "la justícia hagi donat la raó als ciutadans en aquest tema, que ha fet estralls en la ja malmesa economia de molts ciutadans de Catalunya", han dit en un comunicat.

El sindicat UGT també s'ha felicitat per la decisió en considerar que es tracta "d'una taxa absolutament injusta, que no té en compte la renda dels ciutadans". Assegura que era "un atac a l'equitat i la cohesió social". És per això que demana al Govern que busqui altres mecanismes d'ingressos "que no passin per les polítiques de retallades" que perjudiquen, diu, els sectors "més febles, com les famílies amb rendes baixes, les persones malaltes i dependents, els pensionistes i els pacients crònics".

Metges de Catalunya, per la seva part, aplaudeix la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de tombar definitivament el cobrament de l’euro per recepta “ja que aniquila una taxa lineal que trencava el principi d’igualtat i constituïa una barrera en l’accés als medicaments”, en no discriminar els pacients segons la complexitat de la malaltia i el nivell socioeconòmic.

El sindicat expressa la seva satisfacció perquè, d’aquesta manera, el ciutadà català ja no haurà de pagar un “doble peatge” per adquirir els seus fàrmacs, tenint en compte que, a l’euro per recepta, s’hi afegia el nou copagament farmacèutic en funció del nivell de renda de les persones que va aprovar l’executiu central l’any 2012.

Metges de Catalunya recomana ara al Govern que "indagui noves fórmules per reduir la despesa sanitària que no castiguin ni els pacients ni tampoc els professionals de la salut" i, en aquest sentit, recorda que el finançament selectiu dels medicaments més econòmics, en igualtat de principi actiu i de dosi, o la retirada de la subvenció pública dels fàrmacs sense eficàcia terapèutica acreditada contribuiria a un major estalvi que l’euro per recepta.

stats