Societat 06/06/2012

Els núvols han complicat la visió del trànsit de Venus

Tot i que el cel no estava del tot cobert a primera hora, els núvols baixos han posat les coses difícils als que han matinat per veure el fenomen

Miquel Bernis
1 min
Pals // Francesc Pruneda

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Els núvols han posat les coses complicades, per bé que no impossibles, als que han volgut observar el trànsit de Venus aquest matí. Calia veure-ho en un indret on es pogués observar l'horitzó, ja que a casa nostra el fenomen només ha coincidit amb la primera mitja hora de sol, entre les 6.17 i les 6.49 hores. Precisament ha sigut a la costa on hi ha hagut més núvols, però tot i així en alguns moments al Sol se li ha pogut veure la taca corresponent al pas del planeta.

En conjunt, però, Venus s'ha interposat entre la Terra i el Sol durant unes set hores en un fenomen que no tornarà a passar fins al 2117. Va ser l'astrònom Edmund Halley qui, al segle XVII, va veure que aquest trànsit era una oportunitat única per respondre grans preguntes sobre l'Univers. Ell va recollir dades que van portar a saber que n'és de gran el Sistema Solar. Aquest cop, els científics han provat d'aprofitar els canvis en la curvatura de la llum solar per poder observar exoplanetes.

stats