Violència masclista

L'assassinat de la Sandra: un feminicidi a Catalunya, un crim més a Espanya

Els Mossos l'investiguen com un cas de violència masclista, el primer cop que afecta una dona trans

3 min
Bloc d'edificis on vivien la Sandra i la seva parella.

BarcelonaL'assassinat de la Sandra, a qui van matar a ganivetades dimarts al districte de Sant Martí de Barcelona, és la primera mort d'una dona transsexual que es considera un feminicidi. Tot i que no havia fet el canvi de nom en els documents oficials, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona així ho consideren. També els Mossos d'Esquadra investiguen per primera vegada la mort d'una dona trans com un cas de violència masclista després de confirmar la seva identitat. Van detenir la seva parella, un home de 53 anys, com a presumpte autor del crim i en les pròximes hores passarà a disposició judicial. És una incògnita, però, si un cop el cas arriba a mans d'un jutge continuarà sent considerat violència masclista.

A Catalunya la mort de la Sandra és un feminicidi, el segon de l'any 2023. Així ho especifica una modificació de la llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, que va entrar en vigor el 2021. Des de fa dos anys, "les dones transgènere que no tenen la menció de sexe registrada com a dona en la documentació oficial s'equiparen a les altres dones que han patit violència masclista en la mesura que es reconeixen com a dones". La llei, doncs, és clara: si la víctima es considera una dona és violència masclista encara que el DNI digui el contrari. El cas de la Sandra és un precedent clau, el primer que permet aplicar aquesta nova legislació, un fet que celebren des de l'Observatori contra l'Homofòbia. Fonts de l'entitat apunten que es presentaran com a acusació particular si els familiars i amics de la víctima, a qui han ofert acompanyament i assessorament, ho demanen. "No podem deixar impune aquest assassinat", afirmen les mateixes veus.

L'Ajuntament i el Govern han condemnat el feminicidi. La consellera de Feminismes, Tània Verge, ha afirmat que totes les dones "tenen dret a viure lliures de violències masclistes". També s'hi ha referit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "La Sandra vivia i s'identificava com una dona trans. Per tant, reivindiquem aquest cas com un feminicidi i demanem que es tracti en un jutjat de violència de gènere, al marge de la identitat legal que consti en els documents de la víctima".

Ara per ara és una incògnita saber en quin tipus de jutjat es tractarà, però és complicat que acabi en un tribunal de violència contra la dona. La justícia es basa en la llei espanyola, que no està tan actualitzada com la catalana. A la resta de l'Estat, tal com apunta una font jurídica, "ets una dona si al DNI posa que ets una dona". Per tant, el tractament judicial depèn únicament del que posi a la documentació oficial. En el cas de la Sandra posa que és un home i només es considera violència masclista si és d'un home cap a la seva parella o exparella dona. Veus expertes en la matèria apunten que serà clau el posicionament de la Fiscalia per determinar a quin jutjat anirà. Ara en el marc de la nova llei trans s'està negociant acabar amb aquest greuge comparatiu.

Antecedents

Tal com explicava aquest dimarts l'ARA, els últims mesos de vida de la Sandra havien sigut un infern. Feia un any que vivia amb la seva parella en un pis de protecció oficial al carrer Selva de Mar. Segons relaten els veïns, les baralles eren molt habituals. Narren com la Sandra els havia demanat ajuda més d'una vegada dient que l'home li pegava, i que fins i tot l'havia tirat per les escales. Més d'un cop, asseguren, els Mossos van haver d'anar-hi, i de fet a l'home li consten diversos antecedents policials. Dilluns a la nit una veïna va sentir uns sorolls molt forts i li va semblar que una dona "agonitzava". L'endemà al matí va trucar als Mosssos, que quan van arribar es van trobar l'escena del crim: la Sandra estava malferida i va acabar morint.

Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats