Violència masclista

Més abusos i agressions sexuals de la parella en noies menors

El covid aïlla les víctimes i l’entorn desconeix la violència

3 min
Un home a casa en una imatge d'arxiu

BarcelonaMés de mig miler de noies menors d’edat –527– han denunciat aquest any als Mossos d’Esquadra que han patit violència de la parella o exparella. Són més que fa un any, però menys que el 2019, abans de la pandèmia de covid. La violència pot ser psicològica, física, cibernètica i sexual, tot i que la policia alerta que des del gener han augmentat a Catalunya les denúncies de noies menors per violència sexual de nois que són la parella o l'exparella: 21 han patit abusos sexuals i 10 agressions. Tornen a ser més casos que el 2020 –un augment del 50% en els abusos i del 150% en les agressions–, però menys que fa dos anys. “Ens ha sobtat”, admet la cap del grup central d'atenció a la víctima dels Mossos, la caporala Andrea García, que diu que la violència sexual “ha despuntat” en les víctimes menors.

Malgrat el repunt, García explica que la violència majoritària que pateixen les dones, tant majors d'edat com menors, per part d’homes que són la parella o l'exparella és la psicològica –el 52%–, seguida de la física –més del 40%–, la cibernètica –el 4%– i la sexual –el 3,5%–. Un altre dels canvis que s’ha vist després del covid és que l’entorn de les dones assassinades aquest any a Catalunya desconeixia la situació de violència, cosa que la caporala dels Mossos atribueix a “l’aïllament social” que ha forçat la pandèmia. De les set dones assassinades des del gener per la parella o l'exparella, en només dos casos l’entorn més pròxim a les víctimes sabia que patien violència masclista. El percentatge és força inferior al de fa un any i al del 2019, quan en prop de la meitat dels casos l’entorn en tenia constància.

38 denúncies cada dia

García demana que es reprengui la normalitat de “fer d’altaveu i detector principal” dels atacs que reben les dones dels homes. Les denúncies d’aquest any a Catalunya de dones per violència de la parella o l'exparella són gairebé un 8% més que el 2020 i prop d’un 3% més que fa dos anys. El 67% dels autors són nascuts a Espanya i el 33% en un altre país. S’han presentat 11.407 denúncies als Mossos fins a l’octubre, una mitjana de gairebé 38 casos cada dia. Segons la caporala, la tendència a l’alça recupera l’evolució d’abans del covid, i insisteix que la pandèmia “va invisibilitzar” la situació.

Els Mossos veuen positivament la “confiança” de les dones en la policia, però defensen que també “hi ha d’haver esforços d’altres professionals i serveis”, perquè les denúncies per si soles “no acabaran” amb la violència dels homes. La caporala explica que la policia ha donat protecció aquest any a 135 dones –un 38% més que fa un any i un 35% més que el 2019– que tenien una situació de risc qualificat de molt alt, alt o mitjà. García diu que, a part d’haver-hi més denúncies que els dos anys anteriors, s’ha vist “més risc” en les dones, que han acceptat en més gran mesura l’oferiment de rebre protecció. La caporala apunta que els Mossos donen protecció a les víctimes al marge del que decideixin els jutjats, tot i que la majoria de les vegades coincideix amb el fet que també els hagin atorgat, per exemple, una ordre d’allunyament.

stats