Violències masclistes

Quatre dels bombers expedientats per assetjament continuen treballant al parc de Sant Celoni

Interior ultima un nou protocol per al cos, que no en té un de propi

3 min
El parc de Bombers de Sant Celoni en una imatge recent.

BarcelonaDels sis bombers, entre ells dos caporals, que el departament d'Interior ha expedientat per presumptament haver assetjat una treballadora, quatre continuen treballant al parc de Sant Celoni, on haurien tingut lloc les vexacions. Tal com va revelar diumenge l'ARA, una treballadora que feia tasques de tècnica bàsica de suport va denunciar que havia sigut víctima de diverses conductes masclistes: assegura que un caporal un dia va sortir del vestidor només amb una tovallola i la va seguir pel parc mentre li ensenyava el penis; que dos bombers van forçar-li la seva taquilla, o que sovint rebia insults com "lletja o vella" i comentaris masclistes com "ja la tenim a ella, que cuini; que vagi ella al súper; que cusi ella si la roba està descosida". També diu que li feien netejar els camions tot i que no era la seva feina. La víctima assegura que el cap de parc n'era coneixedor i no va elevar els fets a instàncies superiors.

L'assetjament denunciat va començar el maig del 2020 i els expedients es van obrir el febrer del 2023. La mesura interna d'Interior va quedar suspesa davant la possibilitat que els fets representin delictes penals. Tota la documentació es va enviar als Mossos d'Esquadra i als jutjats de Granollers, que ja han pres declaració a la víctima i a alguns dels implicats. Ara mateix hi ha quatre bombers investigats penalment. També ha declarat el bomber que va enviar un correu a la direcció dels Bombers alertant dels assetjaments. Va ser així, i no per una denúncia de la dona, com es va activar el protocol.

Tant aquest bomber, que també denuncia que ha patit mòbing, com la víctima estan de baixa laboral i no han tornat al parc. En canvi, quatre dels sis bombers expedientats hi continuen treballant, ja que en l'obertura de l'expedient no es va dictar la suspensió de sou i feina ni els van apartar. Dos d'aquests bombers són caporals i tenen demanat un trasllat a un altre parc. Fonts del departament d'Interior, que insisteixen que des del primer moment que van rebre el correu del bomber denunciant els fets van activar el protocol, apunten que el mecanisme que es va engegar és el de Funció Pública. És a dir, el que tenen tots els treballadors de l'administració pública. Les mateixes fonts precisen que, a diferència del cos de Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat a hores d'ara no tenen un protocol propi i això dificulta l'aplicació de mesures cautelars mentre la justícia investiga els fets.

Nou protocol

Fonts del departament afirmen que amb la comissió d'Igualtat s'està treballant des de fa mesos en un protocol específic per als Bombers que reconegui la singularitat del cos en aquests casos. Des del Govern asseguren que el fet que ràpidament l'expedient se suspengués i passés a mans dels Mossos dificulta molt que ara es puguin prendre mesures cautelars en l'àmbit administratiu. En aquest cas, el primer que va fer la direcció dels Bombers va ser organitzar una mediació entre els afectats que va constatar que la situació no es limitava a un "conflicte interpersonal".

La víctima també va rebre una carta del director dels Bombers, Joan Delort, donant-li suport i informant-la que iniciaven una instrucció per aprofundir en aquests fets. El següent pas va ser l'obertura dels expedients i la seva reemissió als Mossos perquè ho investiguessin. Qui s'ha pronunciat sobre aquest cas ha sigut la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que en declaracions a TV3 ha afirmat que l'actuació del Govern "hi ha sigut" i que són "implacables" en aquests casos.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats