Violències masclistes

Una treballadora denuncia assetjament, exhibicionisme i masclisme al parc de bombers de Sant Celoni

El departament d'Interior expedienta quatre bombers i dos caporals per aquests fets, que ja investiga la justícia

6 min
El parc de Bombers de Sant Celoni en una imatge recent.

Barcelona"En arribar a casa, la meva família m'esperava emocionada per saber com havia anat el primer dia al parc de bombers. M'hauria agradat poder explicar una altra cosa, però el que va passar em va fer perdre totalment la il·lusió que tenia". La Cristina (nom fictici) necessitava deixar per escrit tot el que havia viscut. El seu és un diari d'assetjaments i vexacions que van començar el dia que va entrar a treballar al parc de bombers de Sant Celoni (Vallès Oriental), el 26 de maig del 2020. Gairebé quatre anys després, continua de baixa i la conselleria d'Interior ha obert un expedient a sis bombers –dos dels quals caporals– pels fets que relata. La justícia també investiga quatre bombers per un delicte d'assetjament laboral.

La Cristina recorda que treballar al parc era un "somni" després d'un llarg camí d'obstacles, després de superar una malaltia que li havia comportat la incapacitat i la impossibilitat de treballar de la seva professió, mossa d'esquadra. El parc de Sant Celoni va ser la segona opció que va escollir i finalment va entrar-hi com a tècnica bàsica de suport. Però el primer dia ja va anticipar-li que aquella feina seria un malson. Així ho relata ella a El camí cap a les espurnes, el títol d'un llibre que recull les seves vivències. "Era el migdia i [un bomber] va començar a explicar que quan era jove havia vist com el meu xicot em ficava mà per tot arreu. El bomber no deixava de fer gestos i fins i tot es va estirar al sofà que hi ha al control de comandament i va fer com si estigués fent l'amor. Tothom ho veia i l'escoltava. Evidentment, tot era fals", escriu la Cristina. El seu cap, quan ho va veure, li va dir que podia plegar abans, afegeix.

"Que cuini ella"

Aquest va ser un primer gest, però amb els dies s'hi van afegir, assegura la víctima, comentaris d'altres bombers. Insults com "lletja o vella" i comentaris masclistes com "Ja tenim la Cristina, que cuini ella; que vagi ella al súper; que cusi ella si la roba està trencada". També recorda com li feien netejar els camions tot i que no era la seva feina.

"Totes les persones quan senten parlar dels bombers veuen els herois, però jo començava a veure les penombres", deixa escrit la Cristina. Era l'últim dia de feina abans de les vacances de Nadal del 2020. "Per fi va arribar l'hora de marxar. Recordo que feia fred i de sobte surt un caporal de bombers del tot despullat dient que té calor. Amb una tovalloleta petita s'anava tapant les seves parts íntimes i tota l'estona l'aixecava, perquè es pogués veure el seu membre". Tot això ho feia, segons assegura ella, mentre la seguia pel parc de bombers. Així queda recollit al seu llibre, però també a l'expedient que va incoar la direcció dels Bombers contra sis membres del cos, dos d'ells caporals, després que la Cristina i un bomber del mateix parc revelessin l'assetjament que ella havia patit durant gairebé tres anys.

Aquest expedient, al qual ha tingut accés l'ARA, data del 16 de febrer del 2023 i queda suspès davant la "possible rellevància penal dels fets". Està tot a l'espera que es resolgui en un jutjat penal, on ara mateix hi ha quatre bombers investigats. La Cristina i el bomber que fa costat a la seva versió ja han ratificat el seu relat davant dels Mossos d'Esquadra, tal com ha pogut comprovar aquest diari.

"Els lavabos no tenen sexe"

El seu relat no acaba aquí. La Cristina explica com el febrer del 2022 va començar des de zero un hort al parc i hi va plantar calçots. "Jo en aquell moment seguia amb la meva bena als ulls. Literalment estava cega", narra. Algú va boicotejar-li aquell hort. Ella també va pintar algunes parts del parc i va rebre comentaris dient que cauria de l'escala pel seu pes. Ella diu que només pensava a treballar i integrar-se. Portava truites per a tothom, va posar cortines noves, va comprar raspalls per netejar els camions… De fet, en la darrera valoració que li va fer un superior jeràrquic van puntuar-la amb una nota de 20 sobre 20, el màxim.

La Cristina recorda que uns mesos abans un bomber havia dit que li havien robat 100 euros i la va acusar a ella, però la denúncia no va acabar prosperant. També rememora quan el gener del 2021 va anar a canviar-se i va coincidir amb un bomber que sortia del lavabo de dones. La Cristina declara que ell havia fet deposicions i no havia tirat la cadena. Ella l'hi va retreure, sobretot perquè era temps de pandèmia i ella era una pacient de risc. La resposta d'ell, segons afirma la Cristina, va ser: "Els lavabos no tenen sexe. Si en torno a tenir ganes, ho faré de nou". Després la Cristina va comprovar que els lavabos d'homes no estaven ocupats.

La façana del parc de bombers de Sant Celoni.

"Li deia al meu home abans de quedar-me adormida que no posés les notícies. No volia escoltar res de desgràcies, i encara menys de víctimes de violència masclista", recorda en el seu diari. La Cristina va pintar quadres d'actuacions dels bombers i els va penjar pel parc. La resposta d'alguns dels seus companys va ser, assegura, dir-li que eren "lletjos i no sabia pintar". També recorda com un bomber un dia li va dir que el vestidor de dones hauria de ser "la caseta de les rates", una estructura precària sovintejada per aquests animals a l'exterior del parc.

Al parc la Cristina es va trobar aïllada. Recorda com la van apartar de les formacions que fan els bombers, i que un caporal que exercia funcions de cap quan no hi era el titular (i que està investigat) li va atorgar tasques logístiques i de transport perquè cada vegada estigués més lluny del parc. Del cap de parc titular, que no està investigat, en parla així: "Era coneixedor de tot i era a mi a qui m'havia imposat no anar als relleus ni a les formacions. Parlant clar, a qui havia castigat, sabent tota la veritat, havia estat a mi".

Dues baixes

La primavera del 2022 la Cristina va agafar la baixa. El dia que els bombers van saber que els investigaven van enviar una foto al grup de tot el parc fent una paella plegats. El bomber que ha ratificat davant de la direcció del cos i també davant dels Mossos tot el que ha patit la Cristina també va declarar que el 18 de setembre del 2022, quan ella estava de baixa, el cap de torn, un caporal, "va promoure i va realitzar l'obertura forçada de l'armariet de la Cristina". "L'endemà al matí feien mofa d'un objecte que van trobar a l'interior de l'armariet", afegeix en la seva declaració. La Cristina va anar al parc quatre dies després i es va trobar l'armariet forçat.

"El bomber compareixent constata haver presenciat al parc accions orientades a l'aïllament de la senyora Cristina, el menysteniment de les tasques que desenvolupa, comentaris despectius per la seva condició de dona i mossa i insults relatius a la seva condició física", conclou l'expedient obert per la direcció dels Bombers. Aquest bomber també està de baixa “per malestar psicològic pel rebuig entre companys”, tal com explica ell mateix. Quan es va saber que va declarar a favor de la Cristina, assegura que no li deien ni bon dia i que li giraven la cara. Fins al punt, afirma, que quan va iniciar la baixa el seu torn va crear un grup de WhatsApp paral·lel sense ell. Va demanar que l'hi posessin, però el cap va respondre que no.

Ràbia i humiliació

"En mi s'havia apoderat una ràbia interna indescriptible. Em sentia humiliada, em sentia decebuda i no entenia com tot podia haver derivat en aquell infern que mai m'havia imaginat", escriu la Cristina al seu diari. Finalment, el bomber testimoni de l'assetjament va enviar un correu a la direcció dels Bombers relatant el que li passava a la Cristina. Així es va activar tot. En aquest cas, quan la direcció del cos d'emergències en va tenir coneixement, va activar el protocol de Funció Pública –els Bombers no en tenen un de propi– per a casos d'assetjament.

Fonts del departament apunten que van actuar des del primer moment que en van tenir coneixement. La Cristina també va rebre una carta del director dels Bombers, Joan Delort, donant-li suport i informant-la que iniciaven una instrucció per aprofundir en aquests fets. Abans d'obrir un expedient i enviar-lo als Mossos, es va iniciar una mediació que va constatar que la situació no es limitava a un "conflicte interpersonal": hi havia possibles delictes que s'havien d'investigar.

Sortint de la mediació, de fet, un caporal va enviar un àudio a un grup d'un torn del parc de Sant Celoni dient que "mantinguessin distàncies amb la Cristina". El bomber que va testificar a favor de la víctima apunta que s'informava a les persones que anaven entrant al parc que la Cristina no era de fiar. Les diligències que els Mossos van enviar als jutjats conclouen que "els fets esmentats podrien ser constitutius d'uns delictes contra la integritat moral". Les diligències prèvies dels jutjats de Granollers s'han obert per la presumpta comissió d'un delicte d'assetjament laboral i encara es troben en la fase de declaracions.

"Aquest no és només un llibre basat en fets reals, també és una crida a la societat. Perquè contribueixi amb aquesta biografia a no permetre's cap mena de violència, assetjament, intolerància ja sigui per motius de sexe, raça, ideologia i aspecte físic", conclou el diari de la Cristina, encara de baixa laboral.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats