Societat 11/10/2012

Wert diu que qui pensi que espanyolitzar els alumnes catalans és franquista "té un problema de categories mentals"

"De vegades val la pena remoure les aigües del discurs sobiranista", diu el ministre d'Educació a Onda Cero

Agències
2 min
El ministre d'Educació, Wert

MadridEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, lluny de rectificar, manté les seves paraules d'aquest dimecres al Congrés, quan va dir que el seu "interès" és "espanyolitzar els alumnes catalans". En una entrevista a Onda Cero, Wert ha replicat que si dir que està interessat que els estudiants de Catalunya comparteixin l'orgull de ser espanyols i catalans porta a algú a pensar "en el passat o en el franquisme", és que "aquest algú té un problema de categories mentals. Condueix amb el retrovisor. No sap mirar el futur".

Wert ha assegurat que el que va dir al Congrés és que, "com a representant del govern espanyol, estic interessat que [els estudiants catalans] comparteixin el seu orgull de ser espanyols i catalans".

A més, el ministre ha assenyalat que "hi ha molta gent a Catalunya que pensa que la història d'Espanya no s'ensenya d'una manera equilibrada" i, tot i que ha admès que el terme "espanyolitzar" pot ser utilitzat com una "arma llancívola", "de tant en tant val la pena regirar les aigües del discurs sobiranista".

Wert ha reiterat que no entén com "una afirmació de pur sentit comú", com la que ha fet ell mateix, "s'hagi convertit en 'trending topic'" i en "l'espurna de l'incendi nacional".

"La doble identitat enriqueix"

Aquest dimecres al vespre, en l'obertura del curs de les Reials Acadèmies, Wert també ha remarcat que "la doble identitat no només enforteix i enriqueix, sinó que suposa un element afegit de riquesa cultural". Una cosa, ha reblat, que en altres comunitats es viu "de manera harmoniosa i equilibrada". Wert ha criticat també que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, l'hagi acusat de voler fer una "involució" a temps anteriors a la Constitució en plantejar que hi hagi només història d'Espanya al batxillerat. Pel ministre, "trobar elements agressius" a les seves declaracions "demostra que realment no s'ha reflexionat prou". En aquest sentit, s'ha mostrat sorprès pel fet que les crítiques "es facin sempre mirant al passat i no mirant al futur".

"Mirar enrere per parlar d'aquestes coses és equivocar-ho tot", ha afirmat, i ha afegit que "estem parlant d'un país de la Unió Europea, d'una nació que, constitucionalment i legalment dóna valor a la diversitat i que s'enriqueix amb ella i en el sentiment comú de l'espanyolitat".

Wert insisteix que aposta perquè els alumnes catalans "siguin capaços de viure equilibradament l'orgull de ser espanyols i l'orgull de ser catalans".

stats