Salut
Societat 29/12/2010

La fi del 'xec nadó' no augmenta els parts a la recta final de l'any

El 'xec nadó', l'ajut de 2.500 euros per fill nascut, arriba a la seva fi aquest 31 de desembre. Tot i això, no ha crescut el nombre de parts els últims dies de l'any

Redacció
2 min

BarcelonaLes pors dels especialistes en ginecologia i obstetrícia, que temien que molts parts s'avancessin per arribar a temps per cobrar el xec nadó abans de l'1 de gener, no s'han complert. En diversos hospitals de Catalunya, els parts que s'estan operant a finals d'aquest any són els mateixos que s'hi registraven a la mateixa època del 2009.

Els pares que tinguin fills a partir de l'1 de gener ja no percebran el xec de 2.500 euros que el govern Zapatero donava, des de mitjans del 2007, per cada nadó que naixia. La pressa de les mares per parir abans que s'acabi l'any feia témer als metges que moltes mares programessin el part abans del que els tocaria per poder gaudir de l'ajut.

Els experts alertaven, aquest desembre, dels riscos d'induir el part sense necessitat: les possibilitats d'acabar en cesària augmenten en un 30%. Un estudi de l'hospital de Barcelona advertia, a més, dels perills de néixer abans de la setmana 39. L'autor de l'estudi, el neonatòleg Xavier Demestre, deia que "els prematurs tardans –que són els que neixen entre tres i cinc setmanes abans de la data prevista– tenen cinc vegades més probabilitats de mort i també més problemes respiratoris o neurològics", riscos que disminueixen setmana a setmana.

Els mateixos parts que el 2009

Els parts programats, però, no han augmentat amb la proximitat del final de l'any. Diversos hospitals de referència de Catalunya han explicat a l'ARA que el nombre de naixements s'està mantenint igual que els anys anteriors.

A l'Hospital Vall d'Hebron estan tenint 9 parts per dia aquest desembre, xifra igual a la de l'any passat en aquesta època. És similar al que passa a l'Hospital de Sant Pau, on també tenen una mitjana habitual de parts i no han notat cap increment, i a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on entre l'1 i el 24 de desembre s'han registrat 108 parts, mentre que en el mateix període fa un any n'hi va haver 106. Des d'aquest hospital apunten que ni el pla de Zapatero ni l'apagada elèctrica a les comarques gironines, fa just 9 mesos, han influït en un increment dels parts.

Els últims 15 dies del 2009 un total de 64 mares van donar a llum a l'Hospital del Mar –entre elles, 20 cesàries–, i aquest any en porten 41, de les quals 10, cesàries (a l'espera dels darrers dies que queden). A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona tampoc no han notat cap canvi, com ha confirmat el seu cap de neonatologia.

stats