Premis literaris

Carles Morell guanya la 50a edició del premi Amadeu Oller

És un dels premis més antics que ininterrompudament s'atorguen en llengua catalana i va adreçat als poetes inèdits menors de 30 anys

Carles Morell (Artés, 1992) és el guanyador de la 50a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller per la seva obra 'Els vapors que maten'. El Premi de Poesia Amadeu Oller per a Poetes Inèdits és un dels més antics que ininterrompudament s'atorguen en llengua catalana i va adreçat als poetes inèdits menors de 30 anys. Segons Joan Maluquer, director de l'editorial Galerada, aquest guardó és "un bon trampolí per difondre noms nous que després s'obren camí". Maluquer ha ressaltat sobre l'obra guanyadora que és "un recull que destaca per la precisió de la llengua i de la construcció, pels recursos lingüístics i estilístics a què es recorre".

Pel que fa a l'obra guanyadora 'Els vapors que maten', Morell ha ressaltat que és un llibre que beu molt de la influència romàntica i del simbolisme francès. Així mateix, ha destacat que els referents que hi ha provenen de la tradició catalana, com és el cas de Joan Vinyoli, Màrius Torres, Jordi Sarsanedas i Joan Salvat Papasseit.

Preguntat pel procés d'escriptura d'aquesta obra, ha indicat que va ser un llibre que va escriure en un període breu de temps i d'una tirada. "Als llibres busco una certa unitat i no fer un recull. Això s'ha de fer en un moment vital concret i no es pot fer en grans extensions de temps", ha apuntat. 

Morell ha acabat Filologia Catalana a la UAB. Allà treballa a Traces, base de dades sobre llengua i literatura. Ha escrit el llibre de contes 'El bull que et falta' (finalista del XLIX Premi Joaquim Ruyra), dos llibres de poemes i una novel·la (obres inèdites). Ha estat inclòs a '33 poetes menors de 35', antologia de poetes nascuts a partir de l'any 1980, i ha recitat a llocs com el Rompre Barrots del PEN Català a la Setmana del Llibre en Català. Actualment està escrivint, entre d'altres, un llibre de memòries.

Els guanyadors de les darreres edicions

El jurat del Premi d'aquest any està format per Carles Miralles (president), David Castillo, Lluïsa Julià, Isabel Pijoan, Antoni Pladevall i Arumí, Joan Maluquer i Ferrer i Pius Morera (secretari). En les darreres edicions n'ha sortit un grup de poetes que han consolidat la difusió del premi, com Estel Solé (2011), Laia Noguera (2002), Àngels Gregori (2003), Maria Cabrera (2004), Irene Tarrés (2005), Mireia Calafell (2006), David Caño (2007), Anna Ball bona (2008), Marc Rovira (2009) i Sònia Moya (2010).