ARA Llegim

Mor l'escriptor nigerià Chinua Achebe als 82 anys

Era considerat pare de la literatura africana moderna gràcies a novel·les com 'Todo se desmorona', traduïda a una cinquantena d'idiomes, tot i que encara és un autor inèdit en català

El reconegut escriptor nigerià Chinua Achebe ha mort als 82 anys , segons ha confirmat aquest divendres l'editorial britànica Penguin , que no ha donat més detalls . Achebe era considerat el pare de la literatura africana moderna i va aconseguir un gran èxit amb la seva obra de debut , 'Todo se desmorona' , de 1958 , de la qual va vendre més de deu milions de còpies .

Segons la cadena pública britànica BBC , el novel·lista i poeta , nascut a Nigèria el 1930 , vivia als Estats Units des dels anys 90, després de resultar ferit en un accident de trànsit . Achebe va escriure més de vint obres , algunes obertament crítiques amb la política i els polítics de Nigèria , de l'estat d' Anambra, on havia nascut. Un portaveu del territori d' Anambra ha dit a la BBC que l'estat estava de dol " pel seu fill il·lustre " , mentre s'espera que la seva família emeti en breu un comunicat .

Un autor molt premiat
L'escriptora sud-africana i Premi Nobel Nadine Gordimer el va descriure com "el pare de la literatura africana moderna " el 2007 quan se li va concedir el premi Booker internacional per la seva carrera literària . El prestigiós novel·lista també va rebre el premi nigerià al Mèrit Nacional , el major honor concedit en aquest país .

'Todo se desmorona' , traduïda a més de 50 idiomes , explora les tradicions de la societat Igbo i la tensió entre els valors tradicions i els occidentals portats pel colonialisme . L'any passat , Achebe publicar unes esperades memòries sobre la brutal guerra de Biafra , quan la regió Igbo , al sud-est , va intentar separar-se de Nigèria el 1967 .

' There was a country : a personal history of Biafra ' rememora les seves vivències en aquest dolorós període de la història de Nigèria , quan ell va formar part del ministeri d'Informació de Biafra i va exercir tasques diplomàtiques fins a la fi de la guerra . Després d'abandonar el seu país , l'escriptor va treballar com a professor als Estats Units fins que un accident de cotxe el 1990 el va deixar postrat en una cadira de rodes .