Ara llegim
Llegim 27/02/2013

Josep Maria Fonalleras publica 'Climent', una història d'amistat, literatura i pèrdues

L'escriptor torna a la novel·la després d'un silenci literari de vuit anys. Durant aquest temps, afirma, ha fet com el protagonista de la novel·la i ha anat acumulant "notes i vivències"

Acn
2 min
Josep Maria Fonalleras

GironaJosep Maria Fonalleras torna a les llibreries amb 'Climent', després de vuit anys sense publicar cap novel·la. La nova obra de l'escriptor gironí està situada en un univers concret (Girona, Barcelona i Roma), els personatges estan inspirats en amics, i tenen noms i cognoms reals. "La novel·la té un terç de coses que he viscut, una altre terç de coses que he vist i un terç me l'he inventat", assegura l'escriptor.

L'escriptor gironí ha avançat que el llibre relata la història d'una colla d'amics que després de la mort d'un dels membres del grup, el Climent, encarreguen a un jove escriptor que converteixi en novel·la tots els apunts acumulats durant anys pel seu amic. Darrera d'aquesta posada en escena s'hi amaga un seguit de reflexions que Fonalleras fa sobre la vida, l'amistat, l'amor i la pèrdua.

Un dels canvis que Fonalleras afronta amb 'Climent' és el de situar la història en un lloc conegut. Fins ara, l'escriptor gironí sempre havia optat per explicar històries "situades en llocs indeterminats". En aquesta novel·la, Fonalleras situa tota l'acció a cavall de Girona, Barcelona i Roma, tres ciutats que coneix bé. "Em trobo amb la paradoxa que quan més situes els llocs o les persones és quan més te'n vas de la realitat", reflexiona l'escriptor, que assegura que la novel·la no té res de costumista. Una altra de les petites sorpreses de la novel·la és que els membres de la colla d'amics d'en Climent responen, amb noms i cognoms, a amistats reals de l'escriptor. "M'han servit per inspirar-me, però no tot el que explico és veritat", apunta. Així mateix, el lector s'adona que un dels amics és "en Sunyer" –Salvador Sunyer, director del Temporada Alta– o també té el seu paper l'escriptor Lluís Muntada. L'autor compara aquesta singular colla amb "un club anglès" on els integrants tenen aparença refinada però que, en la intimitat, són histriònics. En canvi, el personatge de Climent és inventat.

A 'Climent' apareixen diverses fotografies i pintures, obra del suís Ferdinand Hodler, que a principis del segle XX va retratar durant els darrers mesos de la seva vida la seva amant. Aquesta història és la que inspira el protagonista. El Climent s'adona que la seva vida s'escapa i decideix marxar a Roma per intentar acabar la novel·la que fa anys que intenta escriure abans no l'atrapi la mort.

stats