EL SECRET DE...

Manuel Vicent

Auditori de la Biblioteca Fort Pienc ple fins dalt per escoltar Manuel Vicent. Hi presenta la novel·la El azar de la mujer rubia (Alfaguara), una obra sobre els miracles i les misèries de la Transició. La seva conferència és una joia d'entreteniment i anècdotes de murri. Entre les moltes personalitats a qui va fer desfilar, em quedo amb el rei Joan Carles.

Vicent va conèixer el rei a la gala del premi Cervantes del 1985. Va ser a través de Jesús Aguirre, l'últim duc d'Alba, sacerdot jesuïta i director de Taurus. Aguirre volia que Vicent fos el seu biògraf -al final va escriure'n la novel·la Aguirre, el magnífico - i en aquella vetllada el duc d'Alba va presentar l'escriptor al rei així: "Majestad, le presento a Manuel Vicent, mi biógrafo ". El rei va respondre: " Coño, Jesús, pues como lo cuente todo, vas aviado ". Vicent explica que en aquell moment va aparèixer una cambrera "vestida de lagarterana " que els va oferir uns xoriços. Ell no en va tastar, però sí que ho van fer el duc d'Alba i el rei. Vicent ho descriu a Aguirre... , fins i tot la baveta de plaer porcí que baixava pel coll del rei. El que no explica és la trobada amb Torrente Ballester -el premiat- i Aguirre. " Hombre, Gonzalo, no nos veíamos desde lo del milagro ". Aquest miracle el va descobrir anys més tard per la filla de Juan García-Hortelano. En una reunió de la generació del 36 a casa de Torrente Ballester, mentre la dona d'ell feinejava, va descobrir sota el llit del fill dos canelobres i una copa amb hòsties. Els escriptors presents, Cela inclòs, van creure que es tractava d'un miracle i es van agenollar davant del llit per resar. Després van trucar a Aguirre -que encara era sacerdot- per combregar.

Vicent va coincidir amb el rei una altra vegada. Va cancel·lar un viatge a Tenerife per assistir a una reunió d'intel·lectuals amb el monarca. Joan Carles I el va amonestar: " Manolo, joder, ¿cómo dejas de ir a Tenerife para venir a esto? " Vicent ho va trobar divertit i li va dir: " Majestad, luego voy al Gijón, ¿puedo contar lo que me ha dicho? " El rei no va entendre que parlava del Cafè Gijón de Madrid: " ¿Pero por qué has de ir a Gijón a contar esto? "

Més continguts de