Publicitat
Publicitat

Literatura

El Partit Comunista xilè demana exhumar les restes del poeta Pablo Neruda

El xofer del premi Nobel de literatura, Manuel Araya, ha assegurat que Neruda va morir després que se li injectés una substància verinosa, no a causa de l'avançat càncer de pròstata que patia

El Partit Comunista xilè ha resolt  sol·licitar a la justícia l'exhumació de les restes del poeta Pablo Neruda , que es troben sepultades a la casa museu d'Isla  Negra , una localitat propera a Santiago, a la vora del Pacífic . La investigació es va obrir el maig passat davant els dubtes sobre les circumstàncies de la mort del poeta , premi Nobel de literatura el 1971 . El relat oficial dels fets , acceptat per la família de Neruda , indica que el literat va morir a la clínica  Santa María de Santiago el 23 de setembre de 1973 a causa d'un avançat càncer de pròstata , dotze dies després del cop d'estat que va enderrocar el seu amic, el president Salvador Allende . No obstant això , el xofer del poeta , Manuel Araya , ha assegurat que a Neruda se li va injectar una substància verinosa . Araya va declarar davant un jutge que el mateix Neruda li va dir que en la matinada del 22 de setembre un metge li havia injectat alguna cosa.

La Clínica Santa María , segons consta en l'expedient del ministre en visita , no va poder lliurar la fitxa mèdica del pacient , a causa del temps transcorregut. L'advocat Eduardo Contreras va assenyalar que davant aquests antecedents , l'única possibilitat per conèixer la veritat és realitzar perícies a les restes del poeta enterrades a Isla Negra .

Exhumacions emblemàtiques
Si el jutge  accepta la sol·licitud del Partit Comunista , el cas de Neruda se sumaria a altres exhumacions emblemàtiques com la dels expresidents Eduardo Frei Montalva (1964-1970) i Salvador Allende ( 1970-1973) . També destaquen les exhumacions de l'exministre de l'Interior d'Allende , José Tohá , el cantautor Víctor Jara , torturat i assassinat pels militars, i la del nen Rodrigo Anfruns , segrestat durant la dictadura .

Més continguts de