Llegim 25/01/2012

Fernando Lalana i César Mallorquí s'emporten el XX Premi Edebé

Lalana debuta al premi de literatura infantil amb 'Parque Muerte' i Mallorquí es consagra al de juvenil amb 'La isla de Bowen'

Ara
2 min
Fernando Lalana i César Mallorquí

BarcelonaEls Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil han recaigut enguany en dos pesos pesats del gènere. Fernando Lalana (Saragossa, 1958) s'ha emportat el premi de literatura infantil per Parque Muerte i César Mallorquí (Barcelona, 1953) s'ha endut el de literatura juvenil per La isla de Bowen. Amb aquest guardó Lalana debuta als premis, mentre que Mallorquí ja el va guanyar en les edicions de 1997, 1999 i 2002. Tots dos autors estan considerats com dos gran noms del gènere i han sigut reconeguts en nombroses ocasions. Els premis estan dotats amb 55.000 euros en total i en aquesta edició la participació –508 originals– ha sigut la més alta de la història dels guardons. Als Edebé s'hi poden presentar manuscrits en totes les llengües oficials de l'Estat.

Vicenç Villatoro, membre del jurat de literatura infantil, ha destacat del llibre de Lalana que s'allunya de les fórmules habituals i que aposta pel risc. "És un dels premis Edebé més sorprenents, radicals i més indiscutibles dels darrers anys", ha afegit el director de l'Institut Ramon Llull. Parque Muerte és una versió futurista –i macabra– de Port Aventura. L'acció de la novel·la es desenvolupa en un futur indeterminat en què la gent ha donat l'esquena als parcs temàtics pensant que són una estafa. Una multinacional armamentística, Pistolas y Proyectiles S.A., compra el parc temàtic de Salou i el dedica a la mort. Els nous responsables de les instal·lacions converteixen el Dragon Khan en una atracció anomenada Accident Mortal. Tot i que Lalana no ha volgut desvelar més detalls de la trama, ha assegurat que "ningú s'esperi una història tremebunda. Encara que el suïcidi és un leit motiv molt present, la història està escrita en clau d'humor, és molt divertida". Parque Muerte és el cent onzè llibre de l'autor, que es dedica a la literatura infantil des del 1982, any en què va publicar el llibre El secreto de la arboleda, finalista del premi Barco de Vapor. Al llarg d'aquests 30 anys s'han venut 3 milions d'exemplars de les seves novel·les.

César Mallorquí -fill del creador del mític El Coyote- s'ha tornat a imposar en l'apartat de literatura juvenil amb de La isla de Bowen, "una novel·lassa, un homenatge explícit, sentit i intel·ligent a Julio Verne", segons ha dit Robert Saladrigas, membre del jurat. La novel·la transcorre a una illa de l'Àrtic i està protagonitzada pel professor Ulises Zarco, malhumorat i masclista, i pel jove fotògraf Samuel Durango. Mallorquí creu que La isla de Bowen no només va dirigida als joves i que també pot agradar als adults. Abans de dedicar-se de ple a l'escriptura, Mallorquí es va dedicar al periodisme i la publicitat. Entre les seves novel·les destaquen "El círculo de Jericó, El coleccionista de sellos, La catedral, Las lágrimas de Shiva i Leonís.

stats