Terres de Lleida 28/07/2021

La cultura no tanca per vacances!

Música, cinema, arts i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Corbins amb veu de dona

L’anuari de la música 2021, que es va presentar fa pocs dies, evidencia un pessimista retrocés de la presència de dones als escenaris dels “principals” festivals catalans el 2020. Altrament, a Ponent un festival de petit format que reivindica el territori i la qualitat artística capgira absolutament aquestes dades amb un cartell íntegrament femení.

La 2a edició del festival Marges, que es durà a terme a Corbins, presenta una “proposta musical valenta i arriscada” amb la idea de descentralitzar la cultura i acostar-la a un entorn rural. Tres concerts d’entrada gratuïta ompliran de sons la platgeta del riu corbinenc els tres últims diumenges d’agost. La posada en escena íntima i revulsiva de Meritxell Neddermann, el folk menorquí d’Anna Ferrer i la sonoritat encisadora amb tocs de jazz, swing i hip-hop de Clara Gispert nodreixen un programa coratjós amb veu de dona.

Onades d’adrenalina

Un treball científic realitzat per investigadors de la Universitat de Westminster revelava que veure pel·lícules de por crema calories a causa de l’augment del ritme cardíac i l’onada d’adrenalina que el cos experimenta. The Shining, basada en la novel·la homònima de Stephen King, és al capdamunt del rànquing de films que més en redueixen. La 8a edició del Festival de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent Galacticat, que enguany homenatjarà “la figura del rei del terror“, mirarà que el públic validi o refuti els resultats d’aquest estudi en pròpia pell.

La mostra, que tindrà un format híbrid, preserva la intenció “d’acostar el passat, el present i el futur del millor gènere fantàstic a través de títols de culte i estrenes del moment”. Del 23 al 29 d’agost presenta 30 llargs i 120 curts que es projectaran en espais de Tàrrega per als cinèfils i amants dels espants.

Muntanyes de pinzellades artístiques

La natura amb la seva paleta de tons acoloreix les millors teles. La vall de Siarb o de la Terra Roia va tenyir de tonalitats vermelloses els seus terrenys fa uns 250 milions d’anys. Inspirat en aquestes primerenques pinzellades de la naturalesa i impulsat per l’estima per la cultura, l’art i el territori, el 2018 va brollar un festival per a les arts al Pallars Sobirà amb l’ànim d’esdevenir “un aparador dels artistes contemporanis al Pirineu”. Després de la suspensió de l’edició del 2020, el Terra Roia Arts Festival torna del 31 de juliol al 29 d’agost per mostrar les creacions de diverses disciplines amb Vilamur com a epicentre.

Aquest any la fotografia pren el protagonisme amb nombroses exposicions i conferències. A més, la programació inclou una cinquantena d’activitats com concerts, representacions teatrals, projeccions, tallers i una fira multisectorial de creadors i d’entitats.

stats